Den fulla vidden av PPM-skandalen ännu inte känd - E55
Annons
Annons

Den fulla vidden av PPM-skandalen ännu inte känd

Annons
Annons

Ska svenska folket någonsin få veta allt om missbruket av premiepensionspengarna? Just nu verkar hoppet vara litet.

Det låter kanske underligt efter snart två år av hårda tag från myndigheternas sida. På tisdagen blev det klart att Solidar är nästa stora premiepensionsförvaltare som kastas ut ur PPM-systemet efter Falcon Funds och Allra.

Återigen är det fulspel med kundernas pengar som uppdagats. På ytan verkar det som att myndigheterna tar i med hårdhandskarna, men faktum är att varken Finansinspektionen eller Pensionsmyndigheten har lyckats klarlägga alla turer ännu.

Solidar-skandalen rör handel via det Malta-baserade bolaget DS Platforms. Enligt Pensionsmyndighetens utredning har Solidar slussat delar av PPM-spararnas pengar via Malta in i ett specialkonstruerat värdepapper. På vägen har stora avgifter kunnat plockas ut av DS Platforms. Pengar som sedan delats ut till ägarna, där nyckelpersoner i Solidar som av en slump återfinns.

Pensionsmyndigheten bekräftar därmed tidigare medierapporteringar om att DS Platforms skapades med denna intressekonflikt inbyggd. Det är särskilt intressant då förutom Solidar även Allras grundare Alexander Ernstberger och David Persson var inblandade i starten av Malta-bolaget.

LÄS MER: Solidar har vägrat lämna ut dokument

Annons

Enligt Pensionsmyndigheten var DS Platforms höglönsamt och kunde på några få år dela ut hela 13 miljoner euro till ägarna, cirka 130 miljoner kronor.

Men trots en längre tids utredande med hjälp av externa experter har Pensionsmyndigheten inte ens lyckats lägga vantarna på DS Platforms bokföring. Inte heller det aktieägaravtal som avslöjar hur vinsterna fördelats mellan ägarna har kunnat uppbringas.

Förklaringen: Pensionsmyndigheten har frågat snällt och fått nobben.

“Pensionsmyndigheten har inte beretts tillgång till DSP:s räkenskaper och böcker, trots att detta efterfrågats”, skriver myndigheten i en bilaga till beslutet att kasta ut Solidar från premiepensionssystemet.

Det samma gäller ägaravtalet:

“Någon avtalskopia har dock inte presenterats för Pensionsmyndigheten, trots att detta har efterfrågats.”

Officiellt är förklaringen från Solidar att tredje man motsätter sig att materialet lämnas över. Om även Allra har fått samma fråga är oklart.

Det är knappast tillfredsställande. Inte minst då Småspararguiden kunde rapportera initierat om Malta-upplägget redan i december.

Annons

Bland annat visades hur Allra-grundarnas ägarbolag fick en större del av vinsten under den period då gruppens fonder antas ha gjort stora affärer via DS Platforms. När Solidar sedan blev den dominerande motparten gick en större del av vinsten till Solidar-sfären.

Pensionsmyndigheten bekräftar denna bild, men kan inte slå fast exakt vad som hänt då dokumenten alltså saknas.

“Vinstutdelningarna styrdes, såvitt kunnat utrönas, genom en formel som lät det ägarbolag, som var knutet till ett fondbolag – i detta fall Allras fonder baserade i Luxemburg respektive Solidars fonder i Sverige – erhålla sådan andel av utdelningsbara medel som motsvarade respektive fondbolags andel av handeln med eller genom DSP”, skriver myndigheten.

Studerar man Finansinspektionens färska beslut om att bötfälla Solidar med 10 miljoner kronor får man heller inga exakta detaljer om Malta-upplägget. Att Pensionsmyndigheten och Finansinspektionen, trots långt utredningsarbete, inte kommit längre på egen hand är oroande.

Annons

Hoppet står därmed till utredarna på Ekobrottsmyndigheten som redan är överbelamrade med jobb i spåren av alla PPM-skandaler. EBM:s utredning har i och för sig lett fram till att graverande avtal kring Allras affärer med Oak Capital 2012 lyfts fram i ljuset. Men om även Malta-upplägget finns med i det material som EBM har tillgång till är ännu okänt.

Det lär därför dröja innan hela PPM-pusslet kan läggas, om det nu någonsin kommer att ske.

LÄS ÄVEN:Populära krönikor

 1. Den fulla vidden av PPM-skandalen ännu inte känd

  Ska svenska folket någonsin få veta allt om missbruket av premiepensionspengarna? Just nu verkar h...

 2. Så gick det när E55 testade loppis-appen

  Delningsekonomi, Blocket, Tradera köp och sälj enkelt på nätet. Plattformar där köpare och s...

 3. Det får räcka nu – därför lämnar jag börsen

  Räntorna är noll och ingen inflation i sikte. Ekonomierna går på högvarv och börsen är stabil...

 4. Så lätt skulle min mamma ha blivit lurad

  Adressen är fin. Mitt emot den exklusiva franska butiken Prada i Stockholms finanskvarter tar vi hi...

 5. Gör ett försök Postnord – det kan knappast bli sämre

  Förre SAS-chefen Mats Jansson tackade nyligen, efter noga övervägande, nej till att bli styrelseo...

Visa fler krönikor
Annons
Annons
Läs nästa artikel Den fulla vidden av PPM-skandalen ännu inte känd Den fulla vidden av PPM-skandalen ännu inte känd