Goda råd kanske måste vara dyra - E55
Annons
Annons

Goda råd kanske måste vara dyra

Annons
Annons

Vad finns med i nyårslöften förutom träning? Uttalat eller outtalat tror jag många vill få bättre koll på sin ekonomi. Oron inför framtiden kan vara stor.

Vad kommer jag ha för inkomster? Får jag något jobb, löneförhöjning, kunder? Ska jag börja ta ut min pension eller lönar det sig att ha den kvar hos min pensionsförvaltare så länge som möjligt?
Hur lär jag mig att inte lägga mina pengar på onödiga utgifter, ska jag börja spara ett visst belopp varje månad, pensionsspara, investera?

Det finns ingen brist på människor som vill ge dig råd i de här frågorna. Men har du tänkt på att de som vill ge dig råd också samtidigt vill sälja något. Ekonomiska rådgivare finns överallt, på banker, försäkringsbolag, hos fondbolag och fastighetsförmedlare. De allra flesta är seriösa och vill ditt bästa, men ditt bästa finns bland de produkter de själva säljer!

Annons

På en lunch för någon tid sedan berättade jag för en vän att jag tänkte skriva krönikor om privatekonomi. Jag talade entusiastiskt om hur viktigt det var att ha koll, att ha sin kassabok, resultaträkning och till och med sin egna privata balansräkning. Hon svarade att hon som företagare hade benkoll på sitt företags ekonomi, men aldrig hann med det privata. Och så ställde hon den viktiga frågan: ”och vem ska jag tala med för att få goda råd?” Jag blev henne svaret skyldig.

Jag gick förstås hem och googlade på privatekonomisk rådgivning som inte var kopplad till en produktsäljare eller mäklare som samarbetar med någon. Jag uteslöt även rådgivning som hänger samman med att man är företagare eller anställd.

Du kan hitta privatrådgivare i kommunen, men då handlar det huvudsakligen om skuldsanering. Det finns hemsidor, tidningsartiklar och appar där du kan få hjälp. Det finns ett antal företag men helt klart är branschen ”oberoende rådgivning till privatpersoner” liten och outvecklad.

I USA kan man bli ”Certified Financial Planner”. Deras uppgift är att ge dig råd om hur du kan spara, investera och få dina pengar att växa. Men det kan också handla om att hjälpa till med planering för husköp eller pensionering.

Annons

Kunder uppmanas att hitta de som är certifierade och att både kontrollera hur de tar betalt och vad de har för etiska regler. Rådgivare som tar provision från leverantörer blir ju oftast styrda av det i sina rekommendationer.

Det bästa är naturligtvis att betala en summa för rådgivningen som inte är kopplad till speciella produktleverantörer. Många kanske drar sig för att lägga ner pengar på en sådan rådgivning. Men jag tror att om det fanns seriösa, erfarna personer att tala med så skulle många problem kunna undvikas.

Hur ska jag tänka? Vilka risker är jag beredd att ta? Ett par timmar då och då skulle med all säkerhet få fler att känna sig tryggare.

Jag och min man är båda ekonomer och har lärt oss den hårda vägen. Vi har gjort många fel och många rätt. Vissa fel är det svårt att undvika, till exempel att köpa en aktie som inte utvecklats som man tänkt. Sådant handlar ju förstås också ofta om tidshorisont. Andra fel går definitivt att undvika, som att ta risker med lånade pengar.

Vi har haft rådgivare, men om ärligheten ska fram så har flera av dem mest varit intresserade av att vi ska göra många affärer.

Annons

Nu har vi lärt oss så mycket på vägen att jag har svårt att se nyttan av en rådgivare för egen del. Men är man helt oerfaren av ekonomiplanering så tror jag att seriösa, oberoende ekonomirådgivare vore något som många skulle ha nytta av.

Varför inte utvidga RUT för ekonomisk rådgivning? Det tror jag skulle kunna vara lönsamt både för individen och samhället.

 

Populära krönikor

  1. Mexikos ekonomiska mysterium

    Gangstermetropol eller paradis för pensionärer? Efter flera år där förvånas jag fortfarande...

  2. Jag älskar pengar

    Nyss hemkommen från Thailand kan jag konstatera att jag älskar pengar och att jag har saknat dem...

Visa fler krönikor
Annons
Annons
Läs nästa artikel Goda råd kanske måste vara dyra Goda råd kanske måste vara dyra