Jag älskar pengar - E55
Annons
Annons

Jag älskar pengar

Annons Annons
Annons Annons

Nyss hemkommen från Thailand kan jag konstatera att jag älskar pengar och att jag har saknat dem. Och då menar jag kontanterna.

Thailand och de flesta andra länder har inte kommit lika långt som Sverige i resan mot ett kontantfritt samhälle. Jag insåg att jag var lika obekant med svenska 2-kronan som med 10-Bath-myntet när jag grävde i semesterportmonnän.

Jag har mycket sällan kontanter i min plånbok. Istället fylls den av kvitton och kundklubbskort i en fart som gör att jag allt oftare måste köpa större plånbok. Snart är det enda som inte finns där just kontanter.

Jag tror att många, framför allt barn och ungdomar, idag har svårt att relatera till saker som inte finns. Och just pengar som inte syns blir ju då ett mycket diffust begrepp. När jag själv var liten var det fascinerande att se hur hundralapparna kom ut ur bankomaten. Numera ser barnen mest kontokort och mobiltelefoner där pengar swishas. Om det är två, tre eller fyra nollor får barnen ingen uppfattning om.

Annons

I Thailand klarar man sig inte utan kontanter. Även större inköp görs oftast kontant. I Sverige handlar jag dock även ett paket tuggummi på kort. Storebror ser mig definitivt. Alla mina köpvanor finns att beskåda för kundklubbar och mina elektroniska fotavtryck är bestående. Det är väldigt bekvämt och underlättar verkligen mitt vardagsliv, men ändå inser jag att jag saknar känslan av 100-lappen i handen eller ljudet av mynten som klirrar. Låter lite som Joakim von Anka, jag inser det.

När jag var liten och fick vecko- och månadspeng var det en stor stund och mynt och sedlar behandlades med viss vördnad. Mina barn ser idag knappt skillnad på leksakspengar och riktiga pengar.

Häromdagen lyssnade jag på radio och blev varse om att det finns något som kallas Kontantupproret. De opinionsbildar kring frågan om att bevara kontanterna. De har en poäng i vikten av att inte vara elektronisk hela tiden. Ungefär på samma sätt som vi som gillar att läsa en riktig bok inte ska tvingas till läsplatta. Jag vill, liksom Kungen, kunna vända blad och när boken är utläst få den där nöjda känslan av att jag plöjt igenom den tjocka luntan. Läsplattan är för mig helt ointressant – än så länge.

Annons

Ja, jag läser även morgontidningen tryckt på papper och blir svart av trycksvärtan. Jag erkänner att jag även var sist ut med elektronisk kalender. Jag kommer absolut inte att överge mina älskade kontokort och tackar dagligen för att swishtjänsten finns, men nog vore det skönt att då och då återuppleva känslan av att lämna över en 100-lapp i kassan. Lite som att åka på semester.

 

LÄS ÄVEN: 

Populära krönikor

 1. Det får räcka nu – därför lämnar jag börsen

  Räntorna är noll och ingen inflation i sikte. Ekonomierna går på högvarv och börsen är stabil...

 2. Advokaten nyckeln till spanska husköpet

  Vill du bo eller köpa lägenhet i Spanien? Strunta i mäklaren. Skaffa en bra advokat. Att köpa...

 3. Klåfingriga experter och politiker sabbar bostadsmarknaden

  De senaste månaderna har det varit många spekulationer kring om bostadsmarknaden kommer att stört...

 4. Så blåser bankerna dig som inte bor i storstan

  Att människors okunskap och informationsunderläge utnyttjas av finanssektorn är ingen nyhet. Men...

 5. Investmentbolag bättre än fonder

  En av mina viktigaste principer för att lyckas bra med ett långsiktigt sparande är att välja enk...

Visa fler krönikor
Annons
Annons
Läs nästa artikel Jag älskar pengar Jag älskar pengar