Mexikos ekonomiska mysterium - E55
Annons
Annons

Mexikos ekonomiska mysterium

Annons
Annons

Gangstermetropol eller paradis för pensionärer? Efter flera år där förvånas jag fortfarande över hur knarkvåldet i Mexiko kan kräva tiotusentals offer om året medan – som i en parallell värld – livet pågår som vanligt.

I Sinaloa i västra Mexiko härskar en av de mäktigaste knarkkartellerna. Genom delstaten går smugglingslederna för kokain från Sydamerika till USA. Sinaloakartellen odlar själva stora mängder opium och marijuana och är dessutom en av de största leverantörerna av metaamfetamin till grannen i norr.

Samtidigt är Sinaloa en magnet för kanadensiska och amerikanska pensionärer som vill bosätta sig på varmare och billigare breddgrader. Den kanadensiska TV-kanalen CNBC rankar kuststaden Mazatlán som den tredje bästa platsen i världen för pensionärer. Nummer tio på listan är San Miguel de Allende, mitt inne i Mexiko. En pittoresk idyll, listad som världsarv av Unesco. Tio procent av invånarna är utländska medborgare – de flesta pensionärer – som vältrar sig i kultur, ständiga festivaler och ekologiska gatumarknader.

Annons

Ett annat exempel på kontrasterna i Mexiko är staden Ciudad Juarez vid gränsen mot USA. När jag besökte staden för ett par år sedan var det som värst och polisen räknade till i genomsnitt tio döda om dagen på gatorna. Samtidigt fortsatte den svenska vitvarujätten och andra företag i staden att producera som vanligt.

Multinationella företag flyttar nämligen gärna tillverkning från Kina till Mexiko. Den glödheta tillväxten i Kina har fått lönerna att öka så kraftigt att Mexiko är billigare. Handelsminister Ann Linde var i Mexiko i början av oktober med en svensk företagardelegation. Målet är bland annat att öka samarbetet inom gruvbranschen.

Det är inget större fel på Mexikos infrastruktur. Flygplanen och långdistansbussarna går i tid och motorvägarna är bra.

Annons

Många som har råd bor visserligen i gated communities för säkerhets skull. Och försäljningen av skottsäkra SUV:ar går lysande. Men som en svensk säkerhetsexpert på plats sa häromdagen: de bepansrade bilarna med beväpnade vakter drar till sig uppmärksamheten mer än de skyddar. Kidnappningarna av utländska medborgare är få. Det är för krångligt att förhandla om lösesummor på utländska språk. Dessutom får polisen utrikesdepartementen och ambassaderna på halsen och då kanske man blir tvungen att verkligen utreda kidnappningen istället för att se åt andra hållet.

Men det finns som sagt flera parallella världar. Människohandeln i Mexiko är fortsatt hög. Morden på kvinnor ökar och bara i 40 procent av fallen grips förövaren. Och så alla de tusentals som dör i striderna mellan myndigheterna och knarkkartellerna och i krigen mellan knarkkungarna.

Men där de mexikanska makthavarna – guvernörer som knarkkungar – vinner på att landet fungerar är det lugnt. Så djupare än så är kanske inte mysteriet Mexiko.
*Mexiko är Latinamerikas näst största ekonomi efter Brasilien. Men tillväxttakten sjönk till 1,5 procent under tredje kvartalet i år. Det är jordbruket och tjänstesektorn som backat mest industrin något mindre. Och frihandelsavtalet Nafta, som president Trump vill säga upp, gör den ekonomiska framtiden oviss.

Bosse Lindwall


Svensk utrikesjournalist på Tv4 som tidigare varit bosatt i Mexiko.

Populära krönikor

  1. Mexikos ekonomiska mysterium

    Gangstermetropol eller paradis för pensionärer? Efter flera år där förvånas jag fortfarande...

  2. Jag älskar pengar

    Nyss hemkommen från Thailand kan jag konstatera att jag älskar pengar och att jag har saknat dem...

Visa fler krönikor
Annons
Annons
Läs nästa artikel Mexikos ekonomiska mysterium Mexikos ekonomiska mysterium