Så gick det när E55 testade loppis-appen - E55
Annons
Annons

Så gick det när E55 testade loppis-appen

Annons
Annons

Delningsekonomi, Blocket, Tradera köp och sälj enkelt på nätet. Plattformar där köpare och säljare kan mötas växer fram överallt.

E55 testade en av utmanarna till Blocket och Tradera – Shpock. Appen som du laddar ner gratis till din mobil och där du kan lägga upp varor och tjänster till försäljning utan att betala ett öre – och köpa själv för den delen.

Shpock har vuxit kraftigt de senaste två åren som appen funnits i Sverige och ska numera ha 10 miljoner aktiva användare i fem olika länder, enligt bolaget.

När jag laddat ned appen använder jag mig av antingen mitt facebook-konto, min mejl eller mitt telefonnummer för att registrera mig och logga in. Det är enkelt att komma igång det måste jag medge. Jag kan ta en bild på det jag vill sälja i själva appen. Sen skriver jag bara en bra säljande rubrik, liten beskrivning av det jag säljer och ett pris. Det är allt.

Har man fler saker som man vill försöka sälja är det här väldigt smidigt. Jämfört med att lägga upp nått på Blocket går det ruskigt mycket fortare och det du lägger upp finns också att se för andra redan efter några sekunder. Inte som på Blocket där saker ska granskas och där du får backning för att du lagt upp det i fel undergrupp för barnsaker. Deras kategorisering är inte alltid så solklar för oss användare, milt uttryckt.

Annons

Nu är jag i alla fall klar att få en köpare på kroken. Inte jättelätt. Någon lajkar min annons, oklart vad det betyder och hur jag gör det själv. Hittar aldrig den funktionen. Men ganska snart blir jag också varse om en annan sak: att det är en bud-app. Lägger jag upp något för 100 kronor så tänker jag mig inte att jag ska sälja för 40 kronor. Men inser snart att det verkar vara många andras logik. Lärdom ett är alltså att lägga upp till ett orimligt pris för att så småningom hamna där du verkligen vill sälja. Men då dyker samtidigt ett annat dilemma upp – avskräcker priset potentiella köpare som tror jag är galen? Inte helt lätt att svar på.

LÄS ÄVEN: Löfven kan få 2 miljoner

Men det är inte så att det väller in bud. Kanske har jag fel saker, eller fel pris? Jag får lite frågor på saker som jag lagt upp men så en dag plingar det till, ett bud. Vi har en affär ett så kallat juridiskt bindande avtal. Jag säljer en fin märkesjacka för barn. Men sen radiotystnad från den som köpt jackan. Fast vi i appen har uppmanats att komma överens om hur vi ska utbyta pengar och vara hör jag inget från köparen. Jag blir tvungen att anmäla köparen enligt Shpocks-regler.

Annons

Ett standardiserat meddelande kommer som påminner köparen om att det är ett juridiskt bindande avtal hon ingått. Och att kontot begränsas om hon inte ”löser det här”. När fortfarande inget sker och jag påpekar det kommer ytterligare ett standardiserat formulär (ser dessa flera gånger sen så vet att de ser likadana ut). Ny uppmaning att fullfölja affären. Men nu uppmanas också jag som säljare att lägga upp varan på nytt ”vi är säkra på att du snart hittar en ny köpare”, skriver Shpock lite peppande.

Okej så jag ska börja om, det är helt enkelt Shpocks lösning. Jag börjar kolla runt lite i appen och hittar snart omdömen om den här användaren och inser att jag inte är den första och sannolikt inte den sista som hon köper saker av och sen antingen inte betalar eller hör av sig till. Efter lite journalistisk research och ett samtal till en anhörig förstår jag den här appen inte har varit hälsosam för henne. Hon impulsköper och får sina behov tillgodosedda momentant. Dagen efter återstår bara baksmällan.

Annons

Låt mig uppehålla mig kring det här med juridiskt bindande avtal. Fundera vad det skulle betyda för dig. För jag inser snart att folk tar lätt på det här. Det betyder inget för många. Jag hittar också att användare med många kommentarer om att de inte hör av sig, inte slutför affären eller bara krånglar fortsätter att sälja och köpa saker som om inget hade hänt. Uppenbarligen ser Shpock genom fingrarna på det här, i annat fall hade dessa konton inte funnits kvar.

En användare som har gjort över 100 affärer i den här appen, mest sålt, struntar i köpet hon gör med mig på samma sätt som med andra. Hon får förhinder när vi ska ses, ber om respit till löning och hävdar sen att det var ett impulsköp som hon inte vill fullfölja. Den här historien blir överlag väldigt komplicerad och jag inser att det enklaste ändå är att lägga upp varan på nytt, men tänker att det är en intressant fallstudie. Jag känner mig helt slutkörd. Ska det vara ett heltidsjobb att sälja lite saker man har liggandes hemma? Uselt betalt i så fall.

Annons

Och trots att det är ett juridiskt bindande avtal så hjälper inte Shpock till med kontaktuppgifter till den som finns på andra sidan, utan lämnar bara ut uppgifterna till polisen. Så det är bara om du först polisanmäler som du egentligen kan få veta vem du gjort affär med och som nu försöker bryta avtalet– såvida du inte är bra på egen research vill säga. Men det intressanta i det här är att du inte ens behöver – och rentav kanske inte bör– blanda in och belasta polisen vid en civilrättslig tvist. Så varför Shpock kräver det för att hjälpa till är obegripligt.

Men är det så här krångligt hela tiden? Och hur hade det varit om Shpock-teamet bara gav en användare två chanser att sköta sig och sen ut med den användaren eller åtminstone karens i 6 månader? Bättre för alla seriösa köpare och säljare, men färre aktiva användare att stoltsera med så klart. Och om det är nått som man säljer annonser på så är det antalet aktiva användare. Affärsmodellen skulle med andra ord snabbt kunna vara hotad.

Annons

Av fem varor som jag får sålda fungerar bara två affärer enkelt och bra. I ett av fallen tar det så lång tid som nästan en månad för köparen att komma och hämta varan och betala. Han däremot fortsätter under tiden att sälja sina saker genom Shpock som om inget hade hänt, trots alla standardiserade påminnelser och hot om begränsning och stängning av användarkonto.

LÄS ÄVEN: Ynkligt Akademien
LÄS ÄVEN: Så lätt skulle min mamma ha blivit lurad
LÄS ÄVEN:Därför vill Nordea flytta egentligen

 

Populära krönikor

  1. Mexikos ekonomiska mysterium

    Gangstermetropol eller paradis för pensionärer? Efter flera år där förvånas jag fortfarande...

  2. Jag älskar pengar

    Nyss hemkommen från Thailand kan jag konstatera att jag älskar pengar och att jag har saknat dem...

Visa fler krönikor
Annons
Annons
Läs nästa artikel Så gick det när E55 testade loppis-appen Så gick det när E55 testade loppis-appen