Så tjänar du pengar när börsen faller - E55
Annons
Annons

Så tjänar du pengar när börsen faller

Annons
Annons

Börsåret 2018 har fått en rivstart. I USA passerade Dow Jones Index för första gången 25 000.

I Stockholm har börsen stigit 3,5 procent under de två första veckorna. H&M startade dock året med fallande kurser. Senaste året har aktiekursen tappat 35 procent.

Att H&M har det tufft med försäljningen och att många tvivlar på bolagets e-handelsstrategi är de viktigaste orsakerna till den klena kursutvecklingen. Den 31 januari presenteras bokslutet, där blir utdelningen en viktig signal. Stalltipset är att det blir oförändrat 9,75 kronor per aktie.

Börsen som helhet är inne på sjunde året med stigande kurser. Skulle det hålla i sig året ut blir det tredje gången gillt. Under perioden 1940–1945 steg börsen med i snitt 10 procent per år och 1993–1999 kunde den som satsat en hundralapp på index kvittera ut 600 kronor.

Visst kan det finnas en del börsbränsle kvar. Konjunkturen är stark runt om i världen, förra året var det första på 40 år som så få länder var i recession samtidigt. Räntorna är låga. Men så småningom kommer vi in i ett tristare börsklimat. Om inte annat kan det skaka till när centralbankerna runt om i världen slutar förse marknaden med likviditet.

Annons

Vad kan man som privatperson göra för att skydda sina investeringar? Vikta ner andelen aktier och sätta in pengarna på bankkontot är enklaste lösningen. Och det finns många andra sätt att möblera om i tillgångsportföljerna – mer om det en annan gång.

Det finns fler sätt att ta ett aktivt grepp när börskurserna faller. Här är några tips. Den börshandlade fonden Xact Bear är ett bra alternativ för den som vill spekulera i nedgång, eller ha en motvikt till sin långsiktiga aktieportfölj. När OMXS30 index går ner 1 procent stiger värdet på Xact Bear med runt 1,5 procent.

För den som vill ta en aktiv position för nedgång i sin premiepension finns Alfred Berg Bear (som stiger 0,9 procent när börsen går ner 1 procent) och Movestic Bear 2.0 (vars värde ökar runt 1,85 procent när börsen faller 1 procent). För placerare som är sugna på att positionera sig för nedgång i enskilda aktier har Nordea tagit fram en börshandlad strukturerad produkt som fått namnet Blanka (att blanka är börsslang för att sälja aktier man inte äger för att sedan köpa tillbaka på ett lägre pris och på så sätt tjäna på fallande kurser).

Annons

Blanka handlas styckvis och utvecklingen är den motsatta mot aktiens. Den som tror att aktiekursen för Volvo ska ner kan alltså köpa exempelvis 100 Blanka Volvo och få den omvända utvecklingen för 100 Volvoaktier. Blanka finns för ett femtiotal aktier, de mest omsatta på Stockholmsbörsen, samt några nordiska och tyska bolag som BMW och Zalando.

Fördelen med ovanstående produkter är att man inte kan förlora mer än sitt investerade belopp, vilket inte är fallet med instrument som främst riktar sig till professionella investerare. Tänk dock på att dessa produkter är tänkta för kortsiktigt bruk och bör hållas under uppsikt. En björnfond är inget att lägga i byrålådan. För på lång sikt pekar börstrenden fortfarande uppåt.

Populära krönikor

  1. Mexikos ekonomiska mysterium

    Gangstermetropol eller paradis för pensionärer? Efter flera år där förvånas jag fortfarande...

  2. Jag älskar pengar

    Nyss hemkommen från Thailand kan jag konstatera att jag älskar pengar och att jag har saknat dem...

Visa fler krönikor
Annons
Annons
Läs nästa artikel Så tjänar du pengar när börsen faller Så tjänar du pengar när börsen faller