Skärpning staten! - E55
Annons
Annons

Skärpning staten!

E55s avslöjanden om felaktiga styrelsearvoden i statliga SBAB är ännu ett bevis på hur svenska staten inte har riktig koll som ägare. Det har drabbat svenskarna inom allt från postgång till el, tåg och telekommunikation.

Annons
Annons

E55 har i flera artiklar visat hur SBAB i flera år struntat i att redovisa korrekta styrelsearvoden för styrelseledamöter. Även om den ansvarige näringsministern Mikael Damberg duckar så får agerandet kritik från flera håll.

Men de felaktiga styrelsearvodena är långt ifrån unika när det gäller hur svenska staten styr sina företag. De faller snarast in i ett mönster som börjar bli allt för välbekant för skattebetalare, kunder, anställda och i vissa fall, där bolaget är börsnoterat, andra aktieägare.

SBABs affärsidé är att ”med nytänkande och omtanke erbjuda lån och sparande till privatpersoner, bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag i Sverige.” I praktiken innebär det att utmana storbankerna inom bolån. Facit av det är att storbankerna nu gör rekordstora vinster på de höga marginalerna på bolånen, där kunderna får noll eller till och med minusränta på sina pengar samtidigt som vanligt folk är högre belånat än någonsin.

Ett annat högaktuellt fall är Postnord. Medan SBAB ska se till att Sveriges befolkning får bra villkor på bolån ska Postnord se till att svenskarna, och numera även danskarna, har en stabil och fungerande postgång. Det har havererat fullständigt.

Annons

Bolaget gör gigantiska förluster, och den danska delen hade riskerat konkurs om inte svenska och danska skattebetalare nyligen beslutat att skjuta till miljardbelopp. Medan SBAB trots allt får höga kundbetyg så är misstron mot Postnords förmåga att leverera brev och paket kompakt. Både andra åkerier och fackförbund har riktat kraftig kritik mot företaget. Även anställda har visat stort missnöje.  Den senaste uppgörelsen med Danmark har dessutom lett till en förtroendekris mellan länderna som det kommer att ta lång tid att läka.

SJ, som borde se till att tågtrafiken fungerar pålitligt till ett bra pris, verkar ofta mer intresserat av att leva upp till ett lönsamhetsmål. Den roll som bolaget borde ha i den efterfrågande omställningen från bil- och flyg till spårbunden trafik uppfylls inte alls. Det hänger i sin tur samman med att svenska staten, som äger järnvägsspåren, i flera år prioriterat annat.

Vattenfall, som en gång i tiden såg till att svenska privatpersoner och företag hade billig el, till stor del från den miljövänliga vattenkraften, gjorde Sveriges genom tiderna sämsta affär genom köpet av holländska Nuon. Skattebetalarna har ännu inte sett slutet på den mångmiljardnotan. Och tillsammans med Eon och Fortum har Vattenfall sett till att hålla elpriserna uppe i Sverige.

Annons

Det gamla Televerket gav sig under namnet Telia Sonera ut på halsbrytande företagsköp i Euroasien, som slutade med muthärvor och fiaskoartade affärer. Bolaget har däremot inte gått i bräschen för att ge kunderna bra och billig telefoni.

Svenska statens tidigare ägande i storbanken Nordea präglades av stor valhänthet. Nu har svenska regeringen hamnat så pass på kollisionskurs med banken att den väljer att flytta huvudkontoret från Stockholm till Helsingfors, ett beslut som upprör många av de svenska bankkunderna.

Svenska staten har mycket att slipa på i hur den sköter sina företag.

 

Populära krönikor

 1. Så gick det när E55 testade loppis-appen

  Delningsekonomi, Blocket, Tradera köp och sälj enkelt på nätet. Plattformar där köpare och s...

 2. Så tjänar du pengar när börsen faller

  Börsåret 2018 har fått en rivstart. I USA passerade Dow Jones Index för första gången 25 000...

 3. Kan vi få flytta billigt och utan krångel, tack?

  Har du tjänstepension på flera ställen och vill flytta ihop den? Det kanske går, eller inte. Det...

 4. Det får räcka nu – därför lämnar jag börsen

  Räntorna är noll och ingen inflation i sikte. Ekonomierna går på högvarv och börsen är stabil...

 5. Så blåser bankerna dig som inte bor i storstan

  Att människors okunskap och informationsunderläge utnyttjas av finanssektorn är ingen nyhet. Men...

Visa fler krönikor
Annons
Annons
Läs nästa artikel Skärpning staten! Skärpning staten!