Fem saker att tänka på när du ska ta lån - E55

Hela den här sidan är en annons

Fem saker att tänka på när du ska ta lån

En förändring, oavsett vilket projekt det handlar om, kräver en buffert. Om du vill kunna sätta igång direkt och saknar buffert kan ett privatlån vara ett alternativ.

Människor har tagit lån i alla tider och i alla dess former. Inte bara lån mot en säkerhet, som exempelvis bolån, utan även lån utan säkerhet, så kallade privatlån såsom blancolån. 

Skillnader mellan blancolån och bolån 

Ett blancolån är ett privatlån där du själv avgör hur du vill disponera pengarna. Skillnaden mellan blancolån och exempelvis bolån är att blancolån tas utan säkerhet, medan bolån tas med bostaden som säkerhet. 

Du kan ansöka om blancolån direkt via nätet och signera med elektronisk underskrift och och i många fall kan pengarna beviljas samma dag. Ett blancolån har däremot en högre räntesats än vad ett bolån har och kortare amorteringstid. När du ansöker om ett lån utan säkerhet så påverkas inte ditt befintliga bolån eller amorteringsplan av det.

Jämför olika långivare 

För att räkna ut din månadskostnad när du tar ett blancolån behöver du först veta hur mycket pengar du behöver låna och hur lång tid du räknar med att behöva för att betala tillbaka lånet. Om du jämför långivare av blancolån får du mycket värdefull information. Då kan du se vilka villkor du kan få, hur lång lånetid samt ungefärlig månadskostnad. I varje enskilt räkneexempel får du uppgifter om effektiv ränta och nominell rörlig ränta. När du jämför olika långivare kan du därutöver hitta information om vilka villkor du som låntagare behöver uppfylla innan du går vidare med din låneansökan.

Fem tips innan du ansöker om blancolån

Första tipset: Se över din ekonomi och måla upp ett tydligt scenario av ditt kassaflöde för att se om det finns utrymme för ett lån, med ränta och amortering.

Andra tipset: Jämför olika långivare av blancolån för att få så förmånlig ränta och så bra villkor som möjligt. Tänk på att vissa lån har uppläggningskostnader.  

Tredje tipset: Låna inte mer pengar än du behöver för att lösa finansieringen av ditt projekt. Gör tidigt upp en noggrann kalkyl så att du vet precis hur mycket pengar du behöver låna och vad syftet med lånet är.

Fjärde tipset: Det finns långivare som lånar ut även till dem med låg kreditvärdighet eller tidigare betalningsanmärkningar.

Femte tipset: Samla dina lån och krediter om du har några sådana sedan tidigare, för att på så vis få bättre villkor.