Här är expertens bästa tips för ditt sparande - E55

Hela den här sidan är en annons

Här är expertens bästa tips för ditt sparande

Den som spar han har – mer eller mindre. För det finns lika många sparformer som det finns skillnader i avkastning. Här är den finansiella rådgivaren Patrik Ösths fem bästa råd för att förvalta ditt sparkapital och dina tillgångar.

Du har det du har och det ska du förvalta på bästa sätt. En vacker dag ska det komma till användning. För dig, din käraste, dina barn eller barnbarn. Men ibland är det lättare sagt än gjort. Sparformerna är så många och vilket sparande är egentligen bäst? Plötsligt kanske du ärver pengar eller säljer en fastighet. Vad är då förmånligast skattemässigt? Och hur tänker du vad gäller dina efterlevande? Man måste kunna hålla många bollar i luften. Eller så tar man hjälp av ett proffs. Under sina 15 år som  finansiell rådgivare har Patrik Östh på Söderberg & Partners hjälpt många privatpersoner att fatta kloka beslut. Här är hans fem bästa råd.

1. Lägg inte äggen i samma korg
Framtiden går inte att förutspå, även om några säger sig ha säkra spåkulor. Aktiemarknaden, räntenivåer, fondavkastning och marknader – allt kan förändras från ena dagen till nästa. Därför är det klokt att sprida sitt sparande i olika sparformer.

2. Tänk på dina nära och kära
Du har det rätt så gott ställt. Låt säga att du äger ditt boende och kanske även ett sommarhus. Kanske du har en äkta hälft, sambo, barn, bonusbarn, särkullsbarn och några barnbarn. Du har mycket att vinna på att boka ett samtal med en familjerättsjurist. En sådan kan ge dig goda råd och hjälpa dig att förebygga framtida arvstvister.

3. Investera i saker som du förstår
Kanske du har hört talas om Bitcoin eller någonting annat som plötsligt stiger i värde. Glöm det! Du ska inte titta i tidningarna efter häftiga företag. Risken är att du hoppar på tåget för sent, helt enkelt för att du har så mycket annat att tänka på. Har du begränsat med tid för att sätta dig in i uppstartsföretag och andra lukrativa investeringar, satsa på saker som du förstår. Exempelvis ett fondsparande.

4. Tänk på när ditt sparande ska användas
En enkel tumregel: Ju mer långsiktigt du sparar desto större risker kan du ta. Och tvärtom: Ju snarare du vill få tillgång till ditt kapital, desto lägre risk ska du välja. Undantaget är om du har mer kapital än du hinner göra av med. Då kan du göra vad du vill med en del och placera resten i ett långsiktigt sparande – för dina efterlevande.

5. Gör rådgivning till en årlig vana
En kunnig rådgivare kan hjälpa dig att sortera i informationsflödet och hjälpa dig att undvika dåliga sparprodukter. Du kan också få hjälp att reda ut vad som skiljer de olika risknivåerna åt. Ett första möte brukar ta en timme. Därefter är det vanligt att man träffas någon eller några gånger årligen. För en sak är säker: I framtiden kan vad som helst hända.

 

SE FILMEN FÖR ATT LÄRA DIG MER OM HUR SÖDERBERG & PARTNERS KAN HJÄLPA DIG I DITT SPARANDE!

Här kan du få mer råd kring ditt sparandeFå hjälp med ditt sparande