Åtal väckt efter misstankar om jättemutor - E55
Annons
Annons

Åtal väckt efter misstankar om jättemutor

Uppdaterad: 2021-06-09 11:45

Åtal har väckts i vad som tros kunna bli en av Sveriges största muträttegångar någonsin. En före detta hög chef vid Bombardier misstänks ha betalat ut mutor på 800 miljoner kronor.

Annons
Annons
BrottTT
Annons

Det handlar om affärer som ska ha skett i Azerbajdzjan 2013, då järnvägsnätet i landet skulle moderniseras.

Mutorna betalades ut för att vinna kontrakt på signalsystem till tågtrafiken, vilket var värt runt 2,8 miljarder kronor, rapporterar SR Ekot.

Enligt åklagaren ingick Bombardier ett avtal med ett bolag i Azerbajdzjan som visade sig vara kopplat till den azeriska järnvägsmyndigheten som utlyst upphandlingen.

Enligt åklagaren ska den före detta chefen ha varit informerad om vad som pågick men trots det gjort så att kontraktet med det azeriska bolaget kunde fullbordas.

“Utredningen visar att det azeriska bolaget skulle få cirka 100 miljoner amerikanska dollar för sin del av projektet och att Bombardier på så vis fått hjälp av den azeriska järnvägsmyndigheten att vinna upphandlingen”, säger kammaråklagare Staffan Edlund vid Riksenheten mot korruption i ett pressmeddelande.

Den misstänkte är en man i 60-årsåldern som arbetade på Bombardier i Stockholm. Han förnekar brott.

2017 friades en rysk säljchef på svenska Bombardier för grovt mutbrott i samma korruptionshärva. Målet är överklagat till hovrätten.

Bombardier är en kanadensisk koncern men dess verksamhet i Stockholm säljer järnvägsutrustning och ansvarar för marknaderna i Norden och forna Sovjetunionen.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Åtal väckt efter misstankar om jättemutor Åtal väckt efter misstankar om jättemutor