Förundersökningen mot Batljan nedlagd - E55
Annons
Annons

Förundersökningen mot Batljan nedlagd

Uppdaterad: 2020-05-20 15:30

Förundersökningen om insiderbrott gällande fastighetskungen Ilija Batljan läggs ner.

Han har inte konfronterats med en enda omständighet under hela förundersökningen, säger Batljans advokat Filip Rydin.

Annons
Annons
EkonomiTT

Det har nu gått mer än två veckor sedan Ilija Batljan, vd för Samhällsbyggnadsbolaget (SBB) anhölls för misstanke om brott mot marknadsmissbrukslagen. Efter en dag släpptes en “oerhört lättad” Batljan, och två dagar senare släpptes ytterligare fem personer som frihetsberövats i samband med utredningen.

Nu har åklagaren Thomas Langrot alltså kommit fram till att förundersökningen ska läggas ned. Tidigare har både Batljan själv och advokaten Filip Rydin belagts med yppandeförbud och inte kunnat säga något om vad utredningen handlar om. Men när förundersökningen lagts ner har förbudet hävts, och Filip Rydin berättar nu vad misstankarna handlade om:

Det gick aldrig ut på att Ilija själv skulle ha läckt information till någon som handlade med värdepapper i samband med Hemfosa-affären. I stället gick misstankarna ut på att han gett information till andra som sedan läckt, och den kedjan var väldigt tunn, säger Rydin, och utvecklar vad han menar med att kedjan var väldigt tunn:

Efter det första förhöret väntar man sig alltid att utredaren kommer tillbaka med konfronterande frågor. Men Ilija har inte konfronterats med en enda omständighet under hela förundersökningen.

Annons

Det var i mitten av november i fjol som SBB offentliggjorde ett bud på fastighetsbolaget Hemfosa. Det motsvarade en premie på 23 procent mot tidigare stängningskurs och fick Hemfosas aktie att rusa 13 procent dagen efter nyheten. Enligt Dagens industri resulterade denna affär i en anmälning hos Ekobrottsmyndigheten som stämplades med brottskoden för grovt insiderbrott.

“Går inte att bevisa”

När nyheten om Batljans frihetsberövande kom slog det ner som en bomb och fick SBB:s aktie att falla med 40 procent.

Jag tycker kanske att man inledde utredningen på ett väl bombastiskt sätt med tanke på att det rör en offentlig person, säger Filip Rydin.

TT: Kommer ni ansöka om skadestånd?

Det är inget jag har diskuterat med min klient.

Totalt var sex personer misstänkta och frihetsberövade i samband med utredningen. Förundersökningen är nu nedlagd gällande alla sex.

“Det finns inte längre anledning att fullfölja förundersökningen. På det utredningsmaterial som nu föreligger går det inte att bevisa att de som varit misstänkta har gjort sig skyldiga till brott. Ytterligare utredning kan inte antas förändra bevisläget på ett avgörande sätt” säger åklagare Thomas Langrot i ett pressmeddelande, med tillägget att förundersökningen kan tas upp om det framkommer nya uppgifter.

“Lättad men inte förvånad”

Annons

Huvudpersonen själv säger följande i ett pressmeddelande från SBB: “Jag är lättad, men inte förvånad över åklagarens beslut. Nu gäller det för mig att fortsätta med full kraft som vd.”

Ilija Batljan hälsar via SBB:s IR-chef Adrian Westman att han inte ger några ytterligare kommentarer.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Förundersökningen mot Batljan nedlagd Förundersökningen mot Batljan nedlagd