Börsrusning bland småsparare i juli - E55
Annons
Annons

Börsrusning bland småsparare i juli

Småspararna rusar till börsen i coronatider. Spel- och fastighetsbolagen lockar till köp, medan sommarens rapportvinnare dumpas.

Det här året har aktiehandeln slagit rekord under så gott som varje månad, säger Johanna Kull, sparekonom hos nätmäklaren Avanza.

Annons
Annons
EkonomiTT
Högst upp på lista av de mest köpta aktierna hos Avanza finns Evolution Gaming, Hufvudstaden samt SBB. Arkivbild.

I juli gjordes 309 300 affärer per dag av privatspararna hos Avanza – en ökning med 94 procent jämfört med samma månad i fjol.

Det finns en optimism bland privatspararna. Det har sannolikt flera förklaringar. Det har varit en svängig börs med tvära kast och det har också pratats mycket om ekonomi i media. Den dramatiska tid som har varit under våren har nog också fått folk att tänka till lite extra på sparande och privatekonomi, fortsätter hon.

Toppar listan

Högst upp på listan över de mest köpta aktierna hos Avanza i Juli finns Evolution Gaming, Hufvudstaden samt SBB.

Småspararefavoriten Evolution Gaming toppar listan för andra månaden i rad. Det har en mycket hög tillväxttakt. De senaste veckorna syntes dock en liten nedgång, som gjorde att fler passade på att köpa.

Fastighetsbolagen har pressats hårt av coronaoron och av frågetecken om hur vi kommer arbeta och shoppa i framtiden. Och det gäller framför allt bolag med en stor andel butiker i sitt fastighetsbestånd. Hufvudstadens aktie har tappat omkring 40 procent i år och bolaget har seglat upp som en ny småspararfavorit.

Bland de mest sålda bolagen finns Swedbank, Netent och Ericsson.

“Den nya folkaktien”

Annons

Avanza är långt ifrån ensamma om att ha köpsugna sparare – även Nordnet rapporterar om en hög aktivitet. Även där toppar Evolution Gaming listan över de mest köpta aktierna i juli, följt av Investor och Scandic Hotels.

Investor är en superpopulär aktie. Det är vår nya folkaktie, skulle jag säga. Den har funnits på listan av mest köpta varje månad i år. Det är ett väl ansett bolag med låg förvaltningskostnad. Investmentbolagen är populära över lag, men Investor är i en klass för sig, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Bland de mest sålda aktierna finns flera rapportvinnare. Precis som hos Avanza finns både Swedbank och Ericsson i toppen.

Det är intressant, för Swedbank var under 2019 den absoluta favoriten bland småspararna. Aktien tappade mycket efter anklagelserna om penningtvätt, men sedan dess har det inte hänt så mycket kring aktien.

Men nu har det börjat hända saker – på tre månader har den gått upp med 30 procent. Många passar på att sälja av och ta hem vinsten, säger Frida Bratt.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Börsrusning bland småsparare i juli Börsrusning bland småsparare i juli