Scandics vd ser ljuset – börsen likaså - E55
Annons
Annons

Scandics vd ser ljuset – börsen likaså

Uppdaterad: 2020-05-20 13:25

Hotellkedjan Scandic redovisar en väntad brakförlust för första kvartalet. Men små positiva signaler får vd att se positivt på framtiden.

Vi hoppas att gränserna kommer att börja öppna i juni, säger Jens Mathiesen.

Börsen gör tummen upp.

Annons
Annons
EkonomiTT

Scandic har precis som hela hotellnäringen lidit svårt i under coronapandemin och så sent som i början av april tvingades bolaget att vinstvarna.

När krisen slog till nästan tömdes bokningssystemet inom loppet av bara några veckor. Sista veckan i mars låg beläggningsgraden på omkring tio procent. I april noterades en beläggningsgrad på rekordlåga sex procent.

Återöppnar hotell

Med den bottennoteringen i bagaget och signaler om en uppåtgående trend väljer vd Jens Mathiesen att se ljust på framtiden.

Vi mår efter omständigheterna ganska ok. Det har varit en dramatisk resa från slutet av februari, en situation jag inte tror att något bolag kunde vara berett på, säger han.

Vi nådde den lägsta nivån runt påsken. Från påsken och fram tills nu har vi sett en gradvis förbättring.

Trots den osäkra situationen gällande rekommendationer för resor gör nu Scandic bedömningen att bokningsläget kommer att förändras i positiv riktning.

Marknaden gav bolaget tummen upp och den nedtryckta aktien lyfte drygt sju procent på Stockholmsbörsen.

I dagsläget är omkring hälften av Scandics nära 270 hotell öppna och planen är att successivt öppna fler och fler hotell.

När vi är inne i september räknar jag med att vi har alla hotell öppna igen, säger Jens Mathiesen.

“Väldigt positiv”

Annons

Jens Mathiesen räknar med en gradvis ökning av beläggningsgraden med några procentenheter per månad under maj och juni. Under semesterperioden räknar Scandic främst med att människor kommer att resa inom sina egna länder. Men vd tror också på en ökad rörlighet mellan de nordiska länderna och hoppas att gränserna åter ska öppnas, från och med juni.

Framåt hösten hoppas hotellkedjan att affärsresenärerna är ute på banan igen.

TT: Med den osäkerhet som råder, känner du en oro för att sommaren inte blir som ni hoppas på?

Vi har haft det så tufft och varit så långt nere, så vi blir väldigt glada bara vi ser små signaler på att saker öppnar igen. Så nej, jag är väldigt positiv och vi ser att saker börjar röra på sig, säger Jens Mathiesen.

Bli effektivare

Den stora omställning som hotellkedjan gått igenom på kort tid har inneburit en rad åtgärder för att sänka kostnaderna. Bland annat har tusentals medarbetare sagts upp eller permitterats. I början av andra kvartalet hade koncernen sänkt kostnaderna exklusive hyror med 70 procent.

Scandic har nu en ambition att hotellkedjan ska vara lönsam vid lägre beläggningsgrader än tidigare, enligt Jens Mathiesen.

Annons

Nyligen meddelade Scandic att bolaget ska ta in cirka 1,75 miljarder kronor i en nyemission och har ingått ett låneavtal om 1,15 miljarder kronor för att övervintra krisen. Enligt Mathiesen handlar det inte bara om att klara krisen utan om att säkra att Scandic har kapital att fortsätta utvecklas när situationen stabiliseras.

Planen är att vi ska en effektivare organisation när vi är igenom den här krisen, säger han.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs fel siffra för förlusten före skatt i brödtexten.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Scandics vd ser ljuset – börsen likaså Scandics vd ser ljuset – börsen likaså