Campingbranschen vill ha besked - E55
Annons
Annons

Campingbranschen vill ha besked

Myndigheternas motstridiga besked gör det svårt för svenskarna att planera sin semester. Det hävdar camping-vd:n Johan Söör.

För alla i branschen underlättar det med tydliga och konsekventa budskap.

Annons
Annons
EkonomiTT
De utländska gästerna lyser med sin frånvaro. Arkivbild.

De utländska gästerna lyser med sin frånvaro. Arkivbild.

I vanliga fall är sommarplaneringen och alla sommarjobbare klara i mars. Men i år är ingenting som vanligt för Sveriges största campingkedja. Ett par veckor från att högsäsongen inleds är oron stor, och myndigheternas besked imponerar inte.

Förra veckan gick Folkhälsomyndigheten ut och preciserade att man kunde åka 1-2 timmar med bil. Ett par dagar senare sade Socialstyrelsen att man helst inte ska resa alls. Myndigheterna ger tyvärr delvis motstridiga besked, säger Johan Söör, vd för First Camp med 39 campingar i Sverige.

Och det märks hos campingbolaget.

Det myndigheterna säger får fäste snabbt, det syns på både bokningar och frågor till vår kundtjänst.

Camping-vd:n tycker att Folkhälsomyndigheten skulle kunna ge olika rekommendationer för olika sätt att resa på.

Det är olyckligt att klumpa ihop alla semesterformer. Campare har eget fordon med eget boende, och åtta av tio har egen toalett och kök, säger Johan Söör.

Nära noll utlandsgäster

Planen för bolaget, som under 2019 omsatte 388 miljoner kronor, var att i år anställa 700 sommarjobbare. Men inga har anställts, på grund av osäkerheten. Dessutom har investeringar och inköp stoppats, och en tredjedel av de cirka 120 fast anställda har permitterats.

Annons

Det är en stor utmaning, 700 sommarjobb står på spel. Vi kan inte ge dem något besked, och vet inte heller när vi kan göra det. För det behöver vi tydliga besked från myndigheterna, säger Johan Söör.

I april minskade First Camps omsättning med 30 procent. Nu arbetar man utifrån olika scenarier för sommaren, från ljusa till mörka.

Möjligheterna till en stark campingsommar är egentligen goda, men så länge det finns rekommendationer om att undvika längre resor kommer gästerna inte våga boka, säger Johan Söör.

Redan nu syns en stor variation mellan destinationer, där de nära storstäder klarar sig bäst medan de som är mest beroende av utländska gäster går sämst. Normalt sett står utlänningar för en fjärdedel av campinggästerna, men nu är den siffran nära noll.

I utlandet finns en bild – rätt eller fel – av att smittan sprids väldigt mycket i Sverige, säger Johan Söör.

Besked i juni

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att ett samlat besked om vad som gäller för sommaren kommer i början på juni.

Det blir på en övergripande nivå, så att den som är ansvarig för en verksamhet kan planera den på ett sätt som minska smittspridningen så mycket som möjligt. Vi kan inte ge individuella råd om allting, säger han.

Annons

TT: Men för en privatperson måste det väl rimligen vara bättre att exempelvis ta campingbilen i stället för att åka tåg?

Jag har inga kommentarer på den typen av detaljer idag. Vi får återkomma när vi kommer med det samlade greppet, säger Tegnell.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Campingbranschen vill ha besked Campingbranschen vill ha besked