De genomskådade vinnarens förbannelse - E55
Annons
Annons

De genomskådade vinnarens förbannelse

Uppdaterad: 2020-10-12 14:00

Första, andra, tredje… Amerikanerna Paul R Milgrom och Robert B Wilson delar på Riksbankens ekonomipris till Alfred Nobels minne för sin forskning om auktioner.

Det är väldigt goda nyheter. Jag är glad för detta. Men det är väldigt tidigt på morgonen här, säger Robert Wilson på en skakig telefonledning.

Annons
Annons
EkonomiTT
Paul Milgrom och Robert Wilson får Riksbankens ekonomipris till Alfred Nobels minne för sina studier om hur auktioner fungerar och utformning av nya modeller för auktioner.

Paul Milgrom och Robert Wilson får Riksbankens ekonomipris till Alfred Nobels minne för sina studier om hur auktioner fungerar och utformning av nya modeller för auktioner.

Fastigheter, konst, bruksföremål, kläder eller sådant som värdepapper och energi – dagligen byter saker ägare via auktioner.

Paul R Milgrom och Robert B Wilson, verksamma vid Stanford University i USA, får ekonomipriset för sina studier i hur auktioner fungerar. Den modell för auktioner som de båda forskarna tagit fram används för alla typer av försäljningsförfaranden, exempelvis i auktioner av landningsrättigheter till flygbolag, radiospektrum till telekombolag eller fiskekvoter.

Auktionsteorin som utvecklades av Milgrom och Wilson har varit avgörande för att utforma nya och komplexa auktionsformat, säger ekonomiprofessor Tommy Andersson från Lunds universitet, som varit ordförande i priskommittén.

Enligt Kungliga vetenskapsakademien har deras upptäckter gynnat säljare, köpare och skattebetalare världen över.

Vinnarens förbannelse

Vinnarens förbannelse är något som de båda prisade forskarna har observerat på olika typer av auktionsmarknader, enligt Tommy Andersson.

Vad det egentligen handlar om är att det ibland är väldigt svårt att uppskatta värdet av det man lägger bud på, säger han till TT.

Annons

Han tar exemplet med en glasburk fylld av tiokronorsmynt, som ska auktioneras ut, där budgivarna när de lägger sina bud måste gissa hur många tiokronor burken faktiskt innehåller.

Den mest optimistiska budgivaren riskerar då faktiskt att överskatta värdet. Så även om man vinner den här auktionen, när man räknar tiokronorna, upptäcker man att man betalat mer än vad tiokronorna i burken var värda.

Pristagarnas forskning går ut på att hitta modeller för auktioner där man undviker risken att råka ut för vinnarens förbannelse.

Råkar man ut för vinnarens förbannelse gång på gång då kommer budgivarna bli så extremt försiktiga och det kanske inte är bra för någon, vare sig för säljare eller för köpare, säger Tommy Andersson.

“Sparar nog pengarna”

Robert Wilson, som deltog i presskonferensen via en skakig telefonlinje, säger att han själv inte kan minnas om han deltagit i någon auktion direkt, bara indirekt.

Men om du ser en annons i söktjänst på internet var ju den annonsen ofta såld på en auktion, säger han.

Internet har också drivit på användningen av auktioner på andra sätt, inte minst på finansmarknaden, enligt Wilson.

På internet pågår auktioner hela tiden av olika verksamheter, inte minst inom söktjänster som Google eller på auktionssajter som Ebay, säger han.

Annons

Vad han själv ska göra för de fem miljoner han får i prissumma vet han inte.

Det finns mycket jag kan använda pengarna till, för resor. Men jag kommer troligen spara pengarna, till familjen, mina barn. Vi sparar nog detta till ett annat tillfälle, säger han och tillägger att covid-19-pandemin krånglar till det.

Annons
Annons
Läs nästa artikel De genomskådade vinnarens förbannelse De genomskådade vinnarens förbannelse