EU vill skärpa kampen mot penningtvätt - E55
Annons
Annons

EU vill skärpa kampen mot penningtvätt

Uppdaterad: 2021-07-20 19:05

EU-kommissionen vill stärka arbetet för att bekämpa penningtvätt och terrorfinansiering. Bland annat föreslås att en ny EU-myndighet inrättas.

Annons
Annons
EUTT

De senaste åren har en rad banker dragits in i skandaler med misstänkt penningtvätt. Det gäller bland annat svenska banker med dotterbolag i Baltikum.

“Varje ny penningtvättsskandal är en skandal för mycket – och en väckarklocka om att vårt arbete för att täppa till luckorna i vårt finansiella system ännu inte har gjorts, säger vice kommissionsordförande Valdis Dombrovskis i ett pressmeddelande.

EU-kommissionen lägger nu fram flera lagförslag där en ny myndighet är ett av dem.

Tanken är att den nya EU-myndigheten för bekämpning av penningtvätt, som får förkortningen Amla, ska vara i drift 2024 och vara fullt bemannad med 250 personer under 2026.

Amla ska bland annat inrätta ett integrerat system för tillsynen av bekämpningen av penningtvätt och terrorfinansiering i hela EU.

Medlemsländernas egna insatser (för att bekämpa penningtvätt) är inte längre tillräckliga. Vi behöver en aktiv tillsyn och samordning, säger EU:s finansmarknadskommissionär Mairead McGuinness, enligt nyhetsbyrån AFP.

Europaparlamentet och rådet ska nu diskutera lagförslagen, och kommissionen hoppas på en snabb lagstiftningsprocess.

Annons
Annons
Läs nästa artikel EU vill skärpa kampen mot penningtvätt EU vill skärpa kampen mot penningtvätt