Expert: Räkna med skakig öppning på börsen - E55
Annons
Annons

Expert: Räkna med skakig öppning på börsen

Stockholmsbörsens öppning kan bli turbulent efter att konflikten mellan USA och Iran trappats upp. Men aktieägare bör sitta still i båten, enligt Nordeas chefsstrateg Michael Livijn:

Jag skulle inte springa iväg och trycka på säljknappen.

Annons
Annons
EkonomiTT
Annons

Börserna i Europa, USA, Asien och Mellanöstern föll vid öppningen efter att konflikten eskalerat under helgen.

När Stockholmsbörsen öppnar efter långhelgen kommer reaktionen bli liknande, spår Nordeas chefsstrateg.

Det kommer förmodligen att öppna väldigt skakigt till att börja med. Marknaden reagerar ofta på geopolitiska händelser med en kraftig reflex, men reaktionerna tenderar att blåsa över på några dagar.

Vägs upp av annat

Det är klart att om det skulle bli fullt krig mellan Iran och USA, då skulle det bli stora förändringar på marknaden. Men jag tror inte att det här är triggern som kommer att sätta i gång den stora nedgången, säger Michael Livijn.

Samtidigt som konflikten fördjupas kommer positiva marknadssignaler som kan väga upp, som de senaste inköpschefssiffrorna från eurozonen som var bättre än väntat, enligt chefsstrategen.

Marknaden går aldrig på en enda specifik faktor när den sätter priset, utan ser till allt som händer. Goda ekonomiska nyheter gjuter ofta olja på vågorna och det ska man inte underskatta, säger Michael Livijn.

Rådet: Ta det lugnt

Aktieägare bör inte springa iväg och göra något förhastat, enligt Livijn.

När det kommer till investeringar är det till syvende och sist bolagens långsiktiga förmåga att generera vinst som avgör om du får avkastning på ditt sparande eller inte. Sådana här händelser kommer vara en del av marknaden även under 2020.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Expert: Räkna med skakig öppning på börsen Expert: Räkna med skakig öppning på börsen