Får tillbaka över 200 miljoner på skatten - E55
Annons
Annons

Får tillbaka över 200 miljoner på skatten

Förra året gick den norske affärsmannen back med miljardbelopp på derivathandel på den nordiska elmarknaden. Nu ska han få tillbaka 208 miljoner norska kronor på skatten – en smäll som hemkommunen Grimstad, och i förlängningen norska staten, får ta, skriver Agderposten.

Annons
Annons
NorgeTT-NTB

Abrupta väderomslag och snabba svängningar i elpriserna ledde i september 2018 till att mannen, en av Norges rikaste, tvingades ställa in betalningar på 114 miljoner euro (cirka 1,2 miljarder kronor). Pengarna fick tas ur en krisfond som fyllts på av energibolag som Fortum och Statkraft.

Sedan ingick affärsmannen en uppgörelse med kreditorerna som innebar att tillgångar värda sammanlagt hundratals miljoner skulle säljas för att ta in pengar till skulderna.

Och nu ska han alltså få in ytterligare några hundra miljoner, från inbetalad skatt på kommun-, läns- och riksnivå för året 2016, som kan komma kreditorerna till del.

En tredjedel av de 208 miljoner norska kronor (217 miljoner svenska kronor) det handlar om måste den lilla kustkommunen Grimstad stå för. Tack vare ett utjämningssystem för resurssvaga områden väntas dock kommunen senare kunna bli ersatt för detta.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Får tillbaka över 200 miljoner på skatten Får tillbaka över 200 miljoner på skatten