Fler satsar på svensktillverkad halloumi - E55
Annons
Annons

Fler satsar på svensktillverkad halloumi

Uppdaterad: 2019-12-02 10:50

Ännu en svensk producent slår sig in på den lukrativa halloumimarknaden. Norrmejerier och Ica siktar på att den svensktillverkade osten ska finnas i butiker under nästa höst.

Annons
Annons
MatTT

Svenskarna har tagit den cypriotiska halloumin till sitt hjärta på senare år, och fler livsmedelsproducenter vill föga förvånande vara med och dela på pengarna. Den salta och proteinrika osten med tuggmotstånd lyfts ofta fram som ett grillvänligt alternativ till kött och passar därför lakto-ovo-vegetarianer, men den har också kritiserats av bland andra Världsnaturfonden WWF för hög antibiotikaanvändning i samband med djuruppfödningen på Cypern.

Stärka betalningsförmågan

Under det senaste året har flera svenska alternativ till den varumärkesskyddade halloumin presenterats, bland dem finns Sveriges Gårdsmejeristers eldost, samt mejerierna Dalsspiras och Nablus grillostar.

Norrmejeriers alternativ ska finnas i butiker nästa år och ingå i Icas eget sortiment.

Det kommer att stärka betalningsförmågan för våra bönder. Det här är en produkt som växer till skillnad från dryckesmjölk som minskar, säger Norrmejeriers vd Anders Fredriksson.

Viktig folkhälsofråga

Osten ska tillverkas vid Umeå mejeri som planerar att som mest kunna producera 2 000 ton om året när anläggningen är utbyggd.

Det är mig veterligen den enda industriella skalan på den här typen av produkter i Sverige som kommer att kunna erbjuda 2 000 ton om året, säger Anders Fredriksson.

Annons

Norrmejerier lyfter fram fördelarna med svenskproducerad ost, jämfört med den cypriotiska.

Att motverka antibiotikaresistens är en av de viktigaste folkhälsofrågorna vi har i dag. Det svenska jordbruket är otroligt bra på återhållsam antibiotikaanvändning.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Fler satsar på svensktillverkad halloumi Fler satsar på svensktillverkad halloumi