Fortsatt uppåt på bostadsmarknaden - E55
Annons
Annons

Fortsatt uppåt på bostadsmarknaden

Prisutvecklingen på bostadsmarknaden fortsätter uppåt. I augusti steg priserna brett med störst ökning i centrala Stockholm och Göteborg.

Annons
Annons
EkonomiTT

Såväl på månadsbasis som på tremånadersbasis noterar alla regioner ökade priser. Mätt på en månad ökar priset med en procent i riket medan uppgången i centrala Stockholm och Göteborg är två procent enligt augustisiffrorna från Svensk mäklarstatistik.

Tittar man tillbaka 1,5–2 år i tiden kunde man karaktärisera marknaden som avvaktande och det gick upp och ned. Sedan årsskiftet har vi inte sett några minustecken. Vi ser en uppgång som förvisso inte är stor men bred, och det är en hälsosam uppgång, säger analyschefen Per-Arne Sandegren.

Hälsosam marknad

Just att ökningen nu ligger näst intill i inflationstakt och inte sticker iväg som längre tillbaka i tiden, anser Per-Arne Sandegren ger förutom en mera hälsosam marknad även en helt annan uthållighet.

Det är inga skenande priser och just nu ser det ganska bra ut.

Bland förklaringar till marknadsutvecklingen nämner Per-Arne Sandegren det skärpta amorteringskravet. Samtidigt märks också en fortsatt hög omsättning av bostäder. I augusti bytte 14 700 bostäder ägare, tre procent fler än förra året.

Räntehöjning inget problem

Annons

Riksbankschefen Stefan Ingves meddelade i går att Riksbanken fortsatt planerar att göra en räntehöjning från minus 0,25 procent, antingen i slutet av året eller i början av 2020. En sådan förändring skulle dock inte få någon större betydelse för bostadspriserna, hävdar Per-Arne Sandegren.

Jag tror att vi vant oss vid den här vanliga räntenivån och skulle man öka på med 25 punkter är det inget som direkt påverkar. Det skulle ske om vi kom tillbaka till en ränta på 4–5 procent som rådde långt tillbaka i tiden och betraktas som höga räntenivåer. En höjning med 25 punkter har ingen avgörande betydelse i det korta perspektivet.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Fortsatt uppåt på bostadsmarknaden Fortsatt uppåt på bostadsmarknaden