GM varnar elbilsägare för brandrisk - E55
Annons
Annons

GM varnar elbilsägare för brandrisk

Uppdaterad: 2021-07-15 07:30

Fordonsjätten General Motors har förnyade problem med sin eldrivna modell Chevrolet Bolt. Över 50 000 bilar kallades tillbaka för en uppdatering förra året, men nu kommer nya larm om risk för brand i samband med laddning.

Annons
Annons
EkonomiTT

“För att vara på den säkra sidan ber vi ägare till 2017–2019 års Chevrolet Bolt, som var föremål för återkallandet, att parkera sina bilar utomhus omedelbart efter laddning, samt att inte lämna fordonen på laddning över natten, medan vi utreder dessa incidenter”, skriver GM, som betonar att problemen utreds med högsta prioritet.

De senaste larmen handlar om två bilar som trots att de uppdaterats fattat eld, i Vermont respektive New Jersey. Förra året rapporterades minst fem liknande händelser, men efter återkallandet trodde sig GM ha undanröjt faran genom att uppdatera bilarnas programvara.

Problemen berör de första årens produktion av Bolt, de nyaste bilarna omfattas inte. I Europa har modellen sålts under namnet Opel Ampera-E, men i ganska små upplagor.

Generellt sett brinner bilar med förbränningsmotor avsevärt oftare än elbilar – risken är 5–10 gånger så stor att en avgasbil fattar eld, enligt amerikansk statistik.

Annons
Annons
Läs nästa artikel GM varnar elbilsägare för brandrisk GM varnar elbilsägare för brandrisk