Gynnsamt för sockerbetorna – men nu behövs sol - E55
Annons
Annons

Gynnsamt för sockerbetorna – men nu behövs sol

De svenska sockerbetorna breder ut sig på större arealer i år, eftersom odlarna fått bättre villkor. Hittills i sommar har vädret dessutom varit gynnsamt för betorna – men precis som semesterfirarna önskar sig betodlarna nu mer sol och värme.

Annons
Annons
LantbrukTT

Blir det bra väder nu en och en halv månad framåt, så kan skörden bli riktigt bra, säger Anders Lindkvist, generalsekreterare för Betodlarna, till TT.

Den totala arealen sockerbetor i Sverige har ökat med åtta procent i år jämfört med i fjol, rapporterar Ystads Allehanda.

Orsaken är att betodlarna inför årets säsong fått ett bättre avtal med Nordic Sugar, som köper upp alla de betor som odlas i Sverige.

Arealen avgör

Nu baseras kontrakten med Nordic Sugar på hur stor areal odlaren åtar sig att odla sockerbetor på, inte som tidigare på hur många ton betor odlaren åtar sig att leverera.

Vid oväntat god betskörd fick odlarna tidigare mindre betalt för de betor som överskred den kontrakterade volymen.

Det viktigaste med det nya avtalet är att vi nu får lika mycket betalt för alla betor, säger betodlaren Per Landén till tidningen.

I Sverige odlas nu sockerbetor på ungefär 29 000 hektar av 1 100 odlare. Nästan alla, 98 procent, finns i Skåne.

Goda förutsättningar

Förutsättningarna är goda för en rejäl skörd i höst, enligt Anders Lindkvist.

Annons

Fram till nu har det totalt sett varit en plusvariant jämfört med ett normalår. Grödan kom igång bra. Vattenbrist brukar vara vanligt i juli månad, men det har det inte varit denna juli. Skulle man önska någonting för att det skulle vara riktigt bra så skulle det ha varit lite mer sol, säger han.

I februari var världsmarknadspriset på socker det högsta på tre år, men sedan slog coronakrisen till och orsakade prisfall. Detta påverkar inte de svenska odlarna än så länge, eftersom kontrakten inför årets säsong redan var skrivna.

EU-marknaden baseras på långa kontrakt, så världsmarknadspriset får inte full genomslagskraft direkt, säger Anders Lindkvist.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Gynnsamt för sockerbetorna – men nu behövs sol Gynnsamt för sockerbetorna – men nu behövs sol