Här gasar bruket – trots papperskrisen - E55
Annons
Annons

Här gasar bruket – trots papperskrisen

Först digitalisering och sen pandemi – minskad efterfrågan på papper sätter press på en av landets främsta industrier. Efter att flera varsel drabbat tillverkningen av tidningspapper är frågan: Står nu produktionen av skriv- och tryckpapper på tur?

Annons
Annons
EkonomiTT
Rullar med papper på väg till färgning på Lessebo bruk i oktober 2020.

Rullar med papper på väg till färgning på Lessebo bruk i oktober 2020.
Lessebo Papers marknadschef Carina Jensen vid en rulle med rapsgult papper på Lessebo bruk i oktober 2020.

Lessebo Papers marknadschef Carina Jensen vid en rulle med rapsgult papper på Lessebo bruk i oktober 2020.
Lessebo Papers vd Eric Sigurdsson (mitten) på Lessebo bruk i oktober 2020.

Lessebo Papers vd Eric Sigurdsson (mitten) på Lessebo bruk i oktober 2020.
Rullar med papper i olika färger.

Rullar med papper i olika färger.

Nyanser av djupaste rött lyser från pappersmaskin 1 på Lessebos pappersbruk. Det färgade pappret rullas igenom steg för steg i den uppdaterade maskinen som har anor från 1960-talet. I fabrikshallarna växer lager av rullar och staplar med kolorerat papper i gult, orange och rött, färdiga att transporteras.

Efter en vår av tomma orderböcker och permitteringar börjar hjulen snurra här igen, berättar Lessebo Papers vd Eric Sigurdsson.

Vi jobbade bara 40 procent ett tag under en månad. Sedan har vi pendlat mellan olika permitteringssteg men från augusti kör vi produktionen fullt ut, säger han till TT.

Vi gasar.

Corona slog till

På det gamla pappersbruket här i den södra delen av Småland produceras över 100 färgade nyanser av papper för skriv- och tryckändamål samt förpackning. Mycket exporteras vidare till kunder i Europa – men i mars slutade många plötsligt att höra av sig.

Annons

Det var nästan från en dag till en annan vi märkte av det. Från en vecka med jättebra orderingång, mycket kontakter och förfrågningar – till nästa vecka då det verkligen slog till, säger Lessebo Papers marknadschef Carina Jensen.

Då var det bara att växla upp ytterligare ett steg och jobba hårdare mot marknaden.

Exporten minskar

Covid-19 har onekligen slagit även mot pappersbranschen, som redan brottas med effekterna av digitaliseringen. Värst har produktionen av tidningspapper drabbats: Nyligen beslöt SCA att lägga ned sin papperstillverkning i Ortviken utanför Sundsvall. I samma veva kom även beskedet att Stora Enso stänger en av sina pappersmaskiner i Hylte, på gränsen mellan Halland och Småland.

Och efterfrågan för tryck- och skrivpapper, som utgör runt en fjärdedel av den totala svenska pappersexporten, sviktar även den.

Exporten fram till juni-juli för grafiskt papper har totalt gått tillbaka 10-13 procent i år, här är den stora delen tidningspapper, säger marknadsanalytiker Katrin Heinsoo på branschorganisationen Skogsindustrierna till TT.

Tittar man bara på skriv- och tryckpapper så har det minskat med 7 procent hittills i år.

Corona har effekt

Pandemin påverkar branschen, enligt Katrin Heinsoo.

Annons

Klart att det har en effekt, men hur mycket är lite tidigt att säga. I början av april sjönk det stort. Europa stängde ner, och exporten påverkades av detta.

Hur oroliga är då pappersaktörerna? En av de stora, Arctic Paper Sverige, som tillverkar tryck- och skrivpapper i Grycksbo och Munkedal, säger sig ta utvecklingen med ro.

Det kanske låter kaxigt, men vi är inte så bekymrade. Vi ser att det påverkar och det kräver att vi måste ställa om oss ytterligare, men på Arctic har vi möjlighet att anpassa oss till den marknadssituation vi har, säger Leif-Arne Karlsen, vd för Arctic Paper Sverige när TT ringer.

Många tillverkare intresserar sig redan för att satsa på förpackningar – en nisch där efterfrågan ökar i takt med näthandels segertåg. Men enligt Leif-Arne Karlsen märks också ett ökat intresse för närproducerat svensktillverkat skriv- och tryckpapper.

Det intrycket har vi, och framförallt under corona har det märkts att det förstärks.

Ju mer osäkerhet i världen – ju tryggare är det att kunna se sin hemmamarknad när man ska köpa saker.

Miljövänlig strategi

Annons

I Lessebo vet man vad kris betyder. Pappersbruket med drygt 300 år på nacken har begärts i konkurs ett flertal gånger. Bolaget går back – de senaste två åren har aktieägarna gått in med 27 miljoner kronor. Ljusglimtarna som började anas under årets första kvartal skuggades snabbt av corona.

Vad blir lösningen på hårda tider för Lessebos del? En ökad efterfrågan på miljövänligt papper för skriv- och tryck, enligt Lessebo Papers vd Eric Sigurdsson.

Där är vi världsledande.

Det småländska bruket ska med råvara från trakten producera “världens miljövänligaste papper”.

Vi har haft ett antal tuffa år, där vi medvetet valt en strategi som både vi i styrelsen och ägare tror på. Vi är så pass övertygade om den här strategin så vi övervintrar och ser med tillförsikt på framtiden.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Här gasar bruket – trots papperskrisen Här gasar bruket – trots papperskrisen