Hus på hjul – årets hetaste semestertrend? - E55
Annons
Annons

Hus på hjul – årets hetaste semestertrend?

Uppdaterad: 2020-05-15 06:55

När fler svenskar tvingas till en sommar på hemmaplan ökar intresset för att semestra på hjul. Emma Bauer och hennes familj har precis köpt sin första husbil. Nu hoppas de kunna resa långt – fast hemma.

Annons
Annons
FordonTT
Emma Bauer och sjuåriga tvillingsönerna Ebbe och Vincent utanför familjens nya husbil. 'Vi kände att det är ett smidigt sätt att ta sig runt och uppleva Sverige på och ett bra sätt att resa på nu när det är osäkert hur man kan göra i framtiden', säger Emma Bauer.

Emma Bauer och sjuåriga tvillingsönerna Ebbe och Vincent utanför familjens nya husbil. “Vi kände att det är ett smidigt sätt att ta sig runt och uppleva Sverige på och ett bra sätt att resa på nu när det är osäkert hur man kan göra i framtiden”, säger Emma Bauer.
Emma Bauer, här med sjuåriga tvillingsönerna Ebbe och Vincent, har precis köpt sin första husbil. Nu hoppas de kunna resa långt – fast hemma i Sverige.

Emma Bauer, här med sjuåriga tvillingsönerna Ebbe och Vincent, har precis köpt sin första husbil. Nu hoppas de kunna resa långt – fast hemma i Sverige.
Emma Bauer i husbilen. När fler svenskar tvingas till en sommar på hemmaplan ökar intresset för att semestra på hjul.

Emma Bauer i husbilen. När fler svenskar tvingas till en sommar på hemmaplan ökar intresset för att semestra på hjul.

Sverige är ett väldigt fint land och det finns mycket att upptäcka med husbil, säger Emma Bauer från skånska Hyllinge utanför Helsingborg.

Egentligen skulle hon, sambon Fredrik Brorsson och de sjuåriga tvillingsönerna Ebbe och Vincent ha tillbringat årets sommarsemester i ett varmare land någonstans i Europa. Men en pandemi och hårda reserestriktioner kom emellan, vilket tvingade familjen att tänka om.

Som en spontan idé kom familjen på att en husbil kunde vara ett alternativ.

Vi kände att det är ett smidigt sätt att ta sig runt och uppleva Sverige på och ett bra sätt att resa på nu när det är osäkert hur man kan göra i framtiden, säger Emma Bauer.

Ökat intresse efter covid-19

Annons

Efter några veckors intensivt väljande och vrakande bland annonser på nätet slog familjen nyligen till på en begagnad husbil från 2012. Jungfruresan gick till en ställplats i Örkelljunga kommun, där de tillbringade sin första helg som husbilsägare.

Det är ett spartanskt liv, och man kommer väldigt nära naturen. Det var en jättehäftig upplevelse att komma ut. Många andra husbilar var där, det var redan helt fullbelagt trots att det bara var början på maj, säger den 34-åriga mamman.

Svenskarnas intresse för husbilar och husvagnar har ökat markant de senaste månaderna. Tomas Haglund, ordförande för Husvagnsbranschens riksförbund, tror att ökningen till stor del kan förklaras av covid-19 och inställda utlandssemestrar.

Friluftstrenden, att ha semester mer naturnära, har varit stark en längre tid och husbilen har varit populär bland äldre personer framför allt. Men nu märker vi helt nya potentiella kunder som försöker sätta sig in i vad det innebär, säger han.

Yngre köpare än vanligt

Den vanligaste kategorin svenska husbilsägare, människor i åldersgruppen 55 år och äldre, har i viss mån bytts ut mot en yngre köpargrupp.

Annons

I och med att fler äldre håller sig hemma för tillfället märks det tydligt ute hos handlarna att det är färre äldre som är där och tittar. I stället är de yngre personer som kommer dit och tittar, och de som kommer är verkligen intresserade. Dessutom söker de mer digitalt, säger Haglund.

Samma trend märks tydligt på handelsplatsen Blocket, dit många förstagångsköpare vänder sig för att köpa begagnade fordon.

Sökintresset för husvagnar har ökat med en tredjedel den senaste månaden och för båtar har det nästan fördubblats. Det nya köpmönstret tyder på att fler ställer in sig på en semester på hemmaplan, säger Tero Marjamäki, kommunikationsansvarig på Blocket.

Det vi också har kunnat se är att hastigheten på hur snabbt de säljs har gått upp, och det vittnar om att folk verkligen har sug och gör slag i saken, säger han.

Vill uppleva Norrland

Småbarnsfamiljen Bauer-Brorsson gjorde precis det, och de ångrar sig inte.

I sommar vill familjen dock köra utanför Skånes gränser – helst hela vägen upp till Norrlands fjällandskap. Det beror på vad som är möjligt – regeringen avråder från resor längre än två timmar inom landet – och vad barnen Ebbe och Vincent vill.

Annons

De stormtrivdes och tyckte att det var spännande att få prova på att bo i husbilen. De är också med i planeringen kring vad vi ska göra och vart vi ska åka härnäst. Sedan får vi se vilka reseråd som gäller när vi väl ska ge oss av, säger Emma Bauer.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Hus på hjul – årets hetaste semestertrend? Hus på hjul – årets hetaste semestertrend?