IMF: Lika allvarligt som finanskrisen 2008 - E55
Annons
Annons

IMF: Lika allvarligt som finanskrisen 2008

Coronaviruset orsakar en global recession som är minst lika allvarlig som den vid finanskrisen 2008. Mest oroande är situationen i skuldtyngda, fattiga länder. Det sade IMF-chefen Kristalina Georgieva på måndagskvällen, men lade till att hon förväntar sig en återhämtning nästa år.

Annons
Annons
EkonomiTT-Reuters

Det var efter ett konferenssamtal med finansministrar och centralbankschefer från hela världen som den bulgariska chefen för Internationella valutafonden IMF uttalade sig om läget i världsekonomin. Hon välkomnade de långtgående åtgärder som har vidtagits av många regeringar och centralbanker.

Det kommer att behövas ännu mer, speciellt från finanspolitiken. De mänskliga skadorna som orsakats av pandemin är redan omätbara, och vi måste arbeta tillsammans för att minska den ekonomiska skadan, sade Georgieva.

Spår minustillväxt

Läget i världsekonomin har tvingat IMF att flera gånger uppdatera sina tillväxtprognoser. I början på mars varnade fonden för att tillväxten under året kommer att bli lägre än de 2,9 procent vi såg 2019. Några veckor senare pekar prognosen på att vi i stället står inför negativa tillväxtsiffror.

Vi förväntar oss en recession som är minst lika allvarlig som den under finanskrisen, men om världens länder prioriterar att hindra spridningen ser vi en återhämtning 2021. Ju snabbare spridningen avtar, ju snabbare kommer ekonomin återhämtas, sade IMF-chefen.

Valutafonden har tidigare utlovat att hela lånekapaciteten på motsvarande 10 350 miljarder kronor är redo att användas för ekonomisk hjälp där den behövs. Hela 80 länder har redan ansökt om lån.

Kapital försvinner

Annons

Fattigare länder drabbas värst av den ekonomiska krisen, inte minst när kapitalstarka utländska investerare placerar sina pengar i säkrare hamnar. Enligt IMF har motsvarande 858 miljarder kronor försvunnit från så kallade tillväxtmarknader sedan krisens start, den snabbaste kapitalförflyttningen valutafonden någonsin registrerat.

Vi är särskilt oroade för låginkomstländer med höga skulder, och arbetar nära med dem för att lösa problemen, sade Georgieva.

IMF uppmanade återigen medlemsländerna att bidra ekonomiskt till katastrofhjälpsfonden CCR, som finns för att hjälpa fattiga länder genom naturkatastrofer eller epidemier.

Annons
Annons
Läs nästa artikel IMF: Lika allvarligt som finanskrisen 2008 IMF: Lika allvarligt som finanskrisen 2008