Inflationen skrämmer inte ECB - E55
Annons
Annons

Inflationen skrämmer inte ECB

Ökande inflation i både USA och Europa skrämmer inte den europeiska centralbanken ECB. ECB tänker hålla räntan låg tills inflationen når två procent.

Annons
Annons
Ekonomi
Annons

En höjd ränta skulle kunna punktera börsen och på sikt leda till dyrare bolån även i Sverige. Men efter en översyn som tog hela 18 månader bestämde sig den mäktiga europeiska centralbanken för att inte ändra sin politik mer än en aning på marginalen.

Den viktiga styrräntan, refi, ligger kvar på noll procent – banken vill inte bromsa ekonomin utan vänta på att återhämtningen efter pandemin leder till rejälare prishöjningar än hittills.

Inflationen i Tyskland når sannolikt två procent i år, och är högre än så utanför eurozonen. I USA är inflationen just nu hela fem procent. Men det skrämmer inte ECB.

Banken säger att man tänker tolerera tillfälliga toppar i inflationen framöver, säger Michael Boström, analyschef på Danske Bank.

ECB håller också fast vid sin penningpolitik

Det man kan lägga märke till i dag i bankens skriftliga motivering är väl att banken nu säger tydligare att inflationen varaktigt ska ligga runt två procent innan man höjer räntan.

Den svenska riksbanken brukar följa ECB.

Riksbanken uttrycker sig faktiskt på samma sätt som ECB i sitt beslut nyligen.

Nu dröjer det troligen ett bra tag till nästa räntehöjning.

Möjligen kan vi se ändringar i formuleringarna runt räntebesluten i november, enligt vår bedömning. Fram till dess händer det troligen ingenting, säger Michael Boström.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Inflationen skrämmer inte ECB Inflationen skrämmer inte ECB