Kalix löjrom förlorar miljömärkning - E55
Annons
Annons

Kalix löjrom förlorar miljömärkning

Uppdaterad: 2019-11-01 03:50

Trålfisket efter siklöja i Bottenviken förlorar sin MSC-märkning för hållbart fiske. Det rapporterar P4 Norrbotten.

Annons
Annons
EkonomiTT
Annons

Anledningen till beslutet är att fiskare och myndigheter inte är överens om hur man ska förvalta siklöjebeståndet, och är man inte överens kan fisket inte miljöcertifieras, enligt MSC (Marine stewardship council).

Man måste ha en fungerande förvaltningsmodell, säger Karin Stange, ansvarig för fiskefrågor på MSC, till radion.

Årets fiske avslutades den 31 oktober och certifikatet dras tillbaka först den 9 november, det betyder att årets fångst inte påverkas av beslutet.

Inför höstens fiske av siklöjan och dess dyrbara rom infördes för första gången ett tak som begränsar hur mycket som får fångas – maximalt 700 ton. Däremot höjdes inte priset, vilket gör att yrkesfiskarna har fått ta den ekonomiska smällen.

En MSC-märkning innebär att fisken är vildfångad, kommer från ett livskraftigt bestånd och har fiskats med omtanke om havsmiljön.

Man ska kunna göra ett val och stödja hållbart fiske och välja produkter med MSC-loggan på. Kan man sälja sin produkt som MSC-märkt så ger det utökade försäljningsmöjligheter i och med att väldigt många marknader vill ha detta för att ge konsumenterna ett val att välja hållbart, säger Karin Stange.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Kalix löjrom förlorar miljömärkning Kalix löjrom förlorar miljömärkning