KI: Oväntat snabb inbromsning - E55
Annons
Annons

KI: Oväntat snabb inbromsning

Uppdaterad: 2019-08-06 09:25

Inbromsningen av högkonjunkturen går oväntat snabbt, enligt statliga Konjunkturinstitutet (KI). KI räknar nu med att Sveriges BNP växer med 1,5 procent i år och 1,3 procent 2020, enligt en konjunkturuppdatering som släpptes i dag.

Annons
Annons
EkonomiTT

I sin förra prognos, som släpptes i juni, spådde KI en BNP-tillväxt på 1,8 procent i år och 1,4 procent 2020.

“Svensk BNP minskade oväntat det andra kvartalet i år. Samtidigt föll sysselsättningen för andra kvartalet i rad och det är nu tydligt att den svenska ekonomin har gått in i en avmattningsfas”, skriver KI i ett pressmeddelande.

KI anser att budgetutrymmet för nästa år är “i det närmaste obefintligt” men räknar ändå med att höstbudgeten kommer att innehålla ofinansierade åtgärder på drygt 20 miljarder kronor. Det innebär en i stort sett neutral finanspolitik och ett offentligt finansiellt sparande nära noll nästa år.

Prognoserna för arbetslösheten och inflationen justeras bara marginellt. Arbetslösheten väntas landa på 6,4 procent i år och 6,5 procent 2020. Inflationen, enligt måttet KPIF, väntas blir 1,9 respektive 1,8 procent. KI:s prognos för reporäntan är oförändrad.

Annons
Annons
Läs nästa artikel KI: Oväntat snabb inbromsning KI: Oväntat snabb inbromsning