Koncernbidrag likställs med aktieutdelning - E55
Annons
Annons

Koncernbidrag likställs med aktieutdelning

Att lämna koncernbidrag till annat bolag i företagsfamiljen bör betraktas på samma vis som aktieutdelning. Det har Tillväxtverket kommit fram till och förbjuder därmed statligt permitteringsstöd till företag som lämnar koncernbidrag.

Annons
Annons
EkonomiTT

Efter den politiska debatten om statligt stöd samtidigt som företag gjort pengaöverföringar till ägarna eller liknande transaktioner, har Tillväxtverket borrat djupare i hur reglerna ska tolkas.

Myndigheten har också satt ner foten kring tidsaspekten. Om aktieutdelning eller annan pengaöverföring som exempel koncernbidrag lämnats före 16 mars kan det vara okej enligt reglerna för att få statsstöd. Men här ska en samlad bedömning göras.

“Utdelningar eller andra värdeöverföringar under stödperioden eller i nära samband med denna innebär en presumtion på att det inte råder sådana allvarliga ekonomiska svårigheter hos företaget för att en stödåtgärd skulle vara berättigad”, skriver Tillväxtverket.

Vad gäller hur mindre bolag ska hanteras så kommer myndigheten fram till att lagen gäller lika för all bolag. Det krävs därför en lagändring om mindre företag ska kunna undantas från förbudet mot utdelningar parat med statligt permitteringsstöd.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Koncernbidrag likställs med aktieutdelning Koncernbidrag likställs med aktieutdelning