Lång väntan på bostadstillägg - E55
Annons
Annons

Lång väntan på bostadstillägg

Uppdaterad: 2020-01-12 13:00

Fler pensionärer ska få bostadstillägg i år. Men de får räkna med att vänta. En ny ansökan tar över fem månader att handlägga, och den som anmäler ändringar kan få vänta i nio månader.

Annons
Annons
EkonomiTT

Reglerna för bostadstillägget, som är en del av det allmänna pensionssystemet, har ändrats. Fler av de sämst ställda pensionärerna ska kunna få del av extrapengarna, både inkomsttaket och själva tillägget har höjts.

Men det kommer att ta tid innan de får sina pengar.

Vi har tyvärr väldigt långa handläggningstider fortfarande. Det började våren 2018, då det var bland annat lagändringar och mycket uppmärksamhet i media kring bostadstillägget, och vi fick in fler ansökningar än prognoserna visade, säger Sabina Masic, enhetschef för bostadstillägg på Pensionsmyndigheten.

Väntetiden för en ny ansökan är nu upp mot drygt fem månader, och för den som gör en anmälan om ändring kan det ta hela nio månader, berättar hon.

Tio miljoner extra

Fast Pensionsmyndigheten har fått förstärkning. I höstas avsatte regeringen tio miljoner kronor extra i budgeten för att komma till rätta med de långa handläggningstiderna.

Vi fick extrapengar i regleringsbrevet i höstas, och gjorde en väldigt snabb rekrytering. I december började omkring 50 nya personer som ska jobba med bostadstilläggen.

Extrapersonal har också tagits in tillfälligt för att svara i telefon, ett tjugotal ska jobba med det fram till april. Det är nu i början på året som allra flest lämnar in sina ansökningar.

Annons

Om allt går som planerat får vi väldigt snart ett nytt handläggningssystem där handläggningen ska gå snabbare, säger Masic.

Orsaken till att väntetiden blir så lång är framför allt att bostadstillägget är så krångligt. Det är en rad olika parametrar som vägs in, med olika procentsatser och beloppsnivåer för att reglera vem som ska få och vem som ska bli utan extrapensionen.

Tung administration

Frågan är hur det har kunnat bli så krångligt. Linda Nygren, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten, förklarar att tillägget funnits länge, och då pensionssystemet gjordes om 1993 konstruerades det invecklade systemet för att nivåerna då skulle bli ungefär desamma som i det gamla ATP-systemet. Men krångelreglerna gör det både oöverskådligt och svåradministrerat.

Man kan undra om det inte är läge att se över reglerna, som nu skapar så tung administration och långa väntetider.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi, (S) skriver i ett mejl till TT att det nu finns tydliga mål för handläggningstiden.

”För det första måste handläggningstiderna minska här och nu. Vi kan inte ha den här långa väntan på bostadstillägg. Därför har vi precis skärpt uppdraget till Pensionsmyndigheten med tydliga mål om hur handläggningstiderna ska kortas till max 60 dagar i slutet av året”, skriver han i ett mejl till TT.

Annons

Kanske kan reglerna ses över på sikt. Regeringen ska fortsätta att analysera hur bostadstillägget fungerar, och Pensionsmyndigheten har i uppdrag att kolla vilka förenklingar som behövs, skriver Shekarabi, och har också ett särskilt uppdrag att informera om möjligheten till tillägget. Kanske kan det bli en översyn på sikt.

“Är det så att vi ser att det finns problem och stora behov av förändring är regeringen självklart öppen för att förenkla reglerna”, skriver Ardalan Shekarabi.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Lång väntan på bostadstillägg Lång väntan på bostadstillägg