Lööf kräver förlängda krisstöd för företag - E55
Annons
Annons

Lööf kräver förlängda krisstöd för företag

Centerpartiet begär att krisstöden för tappad omsättning ska förlängas året ut. Ett besked från regeringen om det måste komma snabbt, kräver C-ledaren Annie Lööf.

Annons
Annons
EkonomiTT

Det är oerhört viktigt att stöden förlängs och regeringen behöver ge ett mycket snabbt besked, säger Lööf till TT.

Partiet vill också se att staten förbinder sig att ta över sjuklöneansvaret från arbetsgivarna ända fram till nästa sommar.

Generella stöd

Annie Lööf säger att hennes parti, i förhandlingarna med regeringen om ytterligare stöd, riktar in sig på att förlänga redan existerande, generella stöd snarare än nya, riktade för särskilda branscher.

Regeringen meddelade för en dryg vecka sedan att den vill förlänga stödet för korttidspermittering till nästa sommar. Och omställnings- och omsättningsstöden till företag och enskilda näringsidkare ska kunna sökas även för augusti, september och oktober.

Men sedan dess har har regeringen föreslagit ytterligare restriktioner som på sina håll i restaurang-, kultur- och idrottsvärlden har beskrivits som mycket kännbara för deras verksamhet.

Det handlar om stopp för försäljning av alkohol på krogen samt att förbjuda sammankomster och offentliga tillställningar med mer än 8 personer, med visst undantag.

Rullgardin dras ner

De nya restriktionerna gör ytterligare stöd helt nödvändiga, enligt Lööf. Hon nöjer sig inte riktigt med att finansminister Magdalena Andersson har sagt att hon arbetar på det.

Annons

Centerpartiet begär att stöden för minskad omsättning ska vara möjliga att söka för även november och december. Därutöver bör kraven på procent i tappad omsättning, stöden bör kunna vara mer generösa.

Regeringen måste redan nu gå ut och tala om vad som gäller för november och december, säger Lööf.

Många ser rullgardinen dras ned, det innebär en oerhörd stress för företag och anställda i drabbade branscher.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Lööf kräver förlängda krisstöd för företag Lööf kräver förlängda krisstöd för företag