Mexikos finansminister hoppar av - E55
Annons
Annons

Mexikos finansminister hoppar av

Uppdaterad: 2019-07-10 07:10

Mexikos finansminister Carlos Urzúa hoppar oväntat av sin post, och hänvisar till oenighet inom regeringen.

Annons
Annons
EkonomiTT-AFP
Annons

“Det blev många meningsskiljaktigheter i ekonomiska frågor. Några av dem berodde på att regeringen tagit politiska beslut utan tillräckligt underlag”, skriver han i sin avskedsansökan publicerad på Twitter.

Han skriver också att han inte kan acceptera att det anställts tjänstemän utan kunskap om finanspolitik, som verkat för beslut baserade på ideologi snarare än sund ekonomi, och där det fanns uppenbara intressekonflikter.

Enligt Los Angeles Times sätter avhoppet också strålkastarljuset på vad en del beskriver som en växande schism inom Andrés Manuel López Obradors regering.

Avhoppet kom oväntat, och fick både peson och börskurserna att falla. Urzúa har stött López Obrador under lång tid, och arbetade under honom när han var borgmästare i Mexico City.

López Obrador försvarar sin politik i ett videoklipp och säger att folk ibland inte förstår “att vi inte kan fortsätta med samma strategi”.

Vi kan inte tappa nytt vin på gamla flaskor, säger han.

Ersättare på finansministerposten blir statssekreteraren Arturo Herrera Gutiérrez. På en första presskonferens försökte han bemöta påståenden om att landets ekonomi är på nedgång.

Jag ser ingen recession runt hörnet. Jag ser att det har varit en nedgång globalt men vi är väldigt, väldigt långt ifrån att tro att vi är nära en recession, säger Herrera Gutiérrez.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Mexikos finansminister hoppar av Mexikos finansminister hoppar av