Bankernas vinster på bolån pressas - E55
Annons
Annons

Bankernas vinster på bolån pressas

Uppdaterad: 2019-11-12 12:35

Bankernas vinstmarginal på bolånen minskade något under det tredje kvartalet. Men det går att pruta ytterligare, anser bedömare.

Annons
Annons
EkonomiTT
Annons

Den så kallade bruttomarginalen, bankernas faktiska utlåningsränta minus deras finansieringskostnad, sjönk under kvartalet från 1,44 till 1,42 procent, enligt Finansinspektionens kvartalsvisa mätningar.

Bankernas bolånemarginaler toppade på runt 1,7 procent 2017.

Det är små förändringar. Det går fortfarande åt rätt håll, men takten i marginalminskningen tycks ha stannat av lite, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

En anledning till det kan vara att småbanker som jagar marknadsandelar och nya kunder inte längre är lika aggressiva, menar hon.

Konkurrenssituationen har förbättrats på bolånemarknaden. Under en lång tid har de fyra storbankerna kunnat luta sig tillbaka och ändå behållit kunderna, men nu är det annorlunda.

För bolånekunder är utvecklingen positiv, men det finns fortsatt ett förhandlingsutrymme. I mötet med banken är det viktigt att komma förberedd och visa att man har koll på siffrorna, tipsar Frida Bratt.

Om man är beredd att vara rörlig kan man få ner sin bolåneränta genom att ställa olika aktörer mot varandra, och göra det tydligt att man är beredd att byta bank om man inte får bra villkor.

För hushållen har också den faktiska räntan, snitträntan, gått ned sedan i våras.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Bankernas vinster på bolån pressas Bankernas vinster på bolån pressas