Northvolt tar in 23 miljarder – börsen möjlig - E55
Annons
Annons

Northvolt tar in 23 miljarder – börsen möjlig

Uppdaterad: 2021-06-09 14:10

Batteritillverkaren Northvolt tar in cirka 23 miljarder kronor i nytt kapital, från bland annat de statliga pensionsfonderna.

Det är en hanterbar risk att ta, säger Första AP-fondens vd Kristin Magnusson Bernard.

Vd Peter Carlsson öppnar för en börsnotering i framtiden.

Annons
Annons
EkonomiTT

Kapitaltillskottet i den senaste, nu avslutade finansieringsrundan kommer från de allmänna pensionsfonderna, AP-fonderna, liksom bland andra tyska biljätten Volkswagen och möjliggör en expansion av företagets batterifabrik i Skellefteå, skriver Northvolt.

De fyra AP-fonderna går för första gången in i Northvolt, genom det gemensamt ägda riskkapitalbolaget 4 to 1 Investments KB. Investeringen landar på 400 miljoner dollar, cirka 3,3 miljarder kronor. Det gemensamma riskkapitalbolaget är en ny företeelse för de statliga pensionsfonderna, som möjliggjorts genom en lagändring, vilket öppnar för den här typen av investeringar i onoterade bolag och i en tidigare utvecklingsprocess.

6,5 miljarder dollar

AP-fondernas ägarandel i Northvolt landar på 3,4 procent, enligt Kristin Magnusson Bernard. Det skulle ge ett värde på hela bolaget på cirka 100 miljarder kronor.

Totalt har Northvolt nu dragit in 6,5 miljarder dollar i kapital från ägare och långivare, enligt bolaget. Samtidigt har bolaget gjort upp om kontrakt med olika kunder, bland annat Volkswagen, BMW och Scania, värda sammanlagt 27 miljarder dollar.

Vd Peter Carlsson säger till Reuters att en börsnotering av bolaget kan bli aktuell, men det finns ingen tidtabell för det ännu.

Långsiktigt tålamod

Annons

Det är inget Kristin Magnusson Bernard direkt kommenterar. Det viktiga är att skapa bästa möjliga avkastning.

Långsiktigt har vi tålamod, säger hon.

De cirka 3,2 miljarderna är en relativt sett blygsam investering i förhållande till AP-fondernas gigantiska kapitalplaceringar på över 1 000 miljarder kronor.

Volkswagen förblir efter den nya investeringsrundan största ägaren med cirka 20 procent av aktierna.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Northvolt tar in 23 miljarder – börsen möjlig Northvolt tar in 23 miljarder – börsen möjlig