Nu kan bensinen bli ännu dyrare - E55
Annons
Annons

Nu kan bensinen bli ännu dyrare

Full tank – till rekordpriser. I Norge har bensinpriserna redan höjts efter krisen i Mellanöstern, och de svenska bensinbolagen väntas följa efter.

Annons
Annons
EkonomiTT

De norska bensinbolagen har höjt priserna under måndagen, där det inte är helgdag, skriver Dagens Naeringsliv. Bakom höjningen ligger oron i Mellanöstern.

I Norge kostar en liter 95-oktanig blyfri bensin nu 17,61 norska kronor på Cirkle K, vilket är rekordhögt, enligt tidningen.

I Sverige finns det nog skäl att anta att de svenska bensinpriserna kommer att ta samma väg under tisdagen, då helgerna är över för vår del, tror Tina Saltvedt, chefsanalytiker på Nordea.

Jag antar att de kommer att följa efter. Krisen i Mellanöstern börjar få effekt. Men bensinpriset beror på en massa saker, dels råvarupriset, dels kronkursen och lager, säger hon.

Hur det kommer att gå med priserna på längre sikt är svårt att säga, förklarar hon.

Krisen i Mellanöstern har gjort att råvarupriset höjs på grund av risken, och självklart kan priserna höjas ännu mer.

Iran har utlovat hämnd efter att USA dödat den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani.

Nu väntar marknaden med spänning på vad Irans hämnd blir. Vi vet inte vilka effekter den kan ge.

Annons

Hon nämner attacken tidigare i höstas mot det saudiarabiska oljebolaget Saudi Aramco, som slog ut en stor del av oljeproduktionen där på ett bräde. Då sade sig de Iranstödda Huthirebellerna i Jemen ligga bakom angreppet, men USA och Saudiarabien hävdade att attacken orkestrerats från Iran. Iran har dock nekat till all inblandning.

Marknaden är rädd för att något liknande ska hända nu. Oljemarknaden är tajt, och påverkas direkt om något sådant skulle hända igen, säger Tina Saltvedt.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Nu kan bensinen bli ännu dyrare Nu kan bensinen bli ännu dyrare