Norrmän får åka till fler svenska regioner - E55
Annons
Annons

Norrmän får åka till fler svenska regioner

Uppdaterad: 2020-07-24 14:40

Norge öppnar för resor till fler områden i Sverige. De nya reseråden gäller från och med midnatt.

Det är fint att se att situationen i Sverige blir stadigt bättre, säger Are Stuwitz Berg, överläkare vid Folkehelseinstituttet.

Annons
Annons
NorgeTT

Sedan en tid tillbaka har norrmän haft grönt ljus att resa till Sverige, men endast till Blekinge, Kronoberg och Skåne.

Regionerna Kalmar, Värmland, Örebro och Östergötland läggs till på listan för vart norrmän får resa till i Sverige, säger Olaug Bollestad, Norges jordbruks- och livsmedelsminister, på en pressträff.

Gröna områden kan dock snabbt bli röda igen, säger Bollestad.

Att resa utomlands innebär en tydlig osäkerhet. Alla bör tänka sig för innan de reser. Det är viktigt att vara medveten om smittläget i landet man reser till.

Öppning till andra länder innebär ökad risk, det är grunden för när man ger undantag för länder och områden, säger Are Stuwitz Berg, överläkare vid Folkehelseinstituttet.

“Sverige blir stadigt bättre”

Det finns statistiska krav för vilken smittosituation som ska råda för att öppna för regioner i Sverige och det görs även en helhetsvärdering av landet.

För Sverige har man därför kommit fram till att ge grönt ljus för två regioner som egentligen inte uppfyller kraven: Östergötland, och Örebro. Det är eftersom man ser en tydlig nedgång i de regionerna.

Annons

Det är fint att se att situationen i Sverige blir stadigt bättre, och vi kan nu öppna för totalt sju regioner: Östergötland, Örebro, Kronoberg, Kalmar, Blekinge, Skåne och Värmland, säger Are Stuwitz Berg.

Till skillnad från att flera regioner i Sverige nu blir gröna områden, förblir Spanien och Andorra röda områden.

De uppfyller inte längre kriterierna och har en ökad smittrend. Dessa kriterier är satta för att förhindra smitta till Norge, för att behålla kontrollen på situationen, säger Olaug Bollestad.

Drabbad gränshandel

De strikta restriktionerna för resor över gränsen har slagit hårt mot gränshandeln i Sverige. I maj vittnade handlare och andra företagare i kommunerna Strömstad, Eda och Årjäng om att omsättningen inom gränshandel och besöksnäring minskat drastiskt under coronakrisen. De stora tappen har lett till permitteringar, varsel om uppsägningar och konkurser.

Från och med den 15 juli välkomnas turister från flera Schengenländer till Norge utan krav på karantän.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Norrmän får åka till fler svenska regioner Norrmän får åka till fler svenska regioner