Oljepriset faller hårt - E55
Annons
Annons

Oljepriset faller hårt

Uppdaterad: 2019-08-01 22:05

Världsmarknadspriset på råolja faller efter sex dagars prislyft. En oväntat försiktig ränteprognos från USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) bidrar till utvecklingen.

Annons
Annons
EkonomiTT-Reuters

Priset på ett terminskontrakt för leverans av så kallad Brentolja nästa månad faller drygt 2 procent till 63:56 dollar per fat, trots rapporter om minskade oljelager i USA och en sjunkande oljeproduktion bland länderna i oljekartellen Opec.

En stabil amerikansk oljeproduktion, på över 12,1 miljoner fat per dag i maj, bidrar till att sänka oljepriset. Därtill kommer den stora osäkerheten kring britternas EU-utträde och handelskriget mellan USA och Kina, som riskerar att leda till en försämrad global konjunktur.

Marknaden har dessutom tagit till sig Fed-chefen Jerome Powells besked om att onsdagens räntesänkning – den första sedan finanskrisen 2008 – i princip ska ses som en justering mitt i en räntecykel och inte början på en lång serie av räntesänkningar. Stimulanser som många inför räntebeskedet hade räknat med och som skulle ha ökat efterfrågan på olja kan därmed utebli.

Dollarn har stärkts efter Powells uttalande, som kom efter räntesänkningen med 0,25 procentenheter till 2,00–2,25 procent.

Rättad: I en tidigare version angavs fel dag för Feds räntesänkning, rätt dag är onsdag.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Oljepriset faller hårt Oljepriset faller hårt