Osäkert om SAS överlever – trots miljardstöd - E55
Annons
Annons

Osäkert om SAS överlever – trots miljardstöd

Trots att SAS har fått ett räddningspaket på 14 miljarder kronor är det inte säkert att flygbolaget klarar sig igenom coronakrisen, enligt företagets vd.

Annons
Annons
EkonomiTT
Annons

Den förutsättning som vi har lagt till grund för den stora rekapitaliseringen är att vi ska klara oss igenom det här om pandemin håller sitt grepp under 2020, 2021 och sedan börjar lättas upp under 2022, säger Rickard Gustafson till Ekot i Sveriges Radio .

Om flygbranschen återhämtar sig under 2022 ska alltså SAS kunna klara sig utan fler krispaket. Men skulle krisen bli mer långdragen kan flygbolaget behöva ytterligare pengar av aktieägarna.

Transportstyrelsen spår att SAS inte kommer att vara tillbaka på 2019 års siffror förrän efter 2026. Flygbolagets vd är än så länge hoppfull men konstaterar samtidigt att pandemin få långdragna konsekvenser för flygandet.

Jag tror att digitaliseringen har slagit till med kraft och accelererat tack vare pandemin. Många företag kommer att fortsätta att använda digitala lösningar i stället för fysiska möten, säger Rickard Gustafson till Ekot.

Svenska och danska staten står för majoriteten av de 14 miljarder kronor som ska rädda företaget. Men pengarna kommer med krav på besparingar: hälften av flygbolagets anställda måste sägas upp och de som blir kvar måste gå med på sämre villkor.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Osäkert om SAS överlever – trots miljardstöd Osäkert om SAS överlever – trots miljardstöd