Sänker inflationsprognos – viruset spökar - E55
Annons
Annons

Sänker inflationsprognos – viruset spökar

Uppdaterad: 2020-02-12 12:15

Riksbanken rör inte räntan, precis som väntat. Men riksbankschefen Stefan Ingves och hans direktion varnar för effekter av det nya coronaviruset och sänker sin inflationsprognos kraftigt.

Annons
Annons
EkonomiTT
Riksbanken rör inte räntan. Men varnar för effekter av coronaviruset och sänker sin inflationsprognos.

Riksbanken tror att följderna av coronaviruset blir en minskad global tillväxt, även om det nu är svårt att bedöma de ekonomiska konsekvenserna.

Det innebär att vi sänkt vår omvärldsprognos lite grann, säger riksbankschefen Stefan Ingves på en pressträff.

Det dödliga viruset har hittills krävt över 1 000 dödsoffer sedan det första fallet identifierades vid årsskiftet, de flesta i Hubeiprovinsen i Kina.

Enigt beslut

Ledamöterna i Riksbankens direktion har enigt fattat beslut om att lämna styrräntan oförändrad på noll, där den beräknas ligga i minst två år till.

Inte så särskilt mycket har förändrats vad gäller konjunktur och inflation sedan räntebeskedet i december, enligt Ingves.

Då är det inte så jättekonstigt att vi inte ändrat på penningpolitiken, säger han på pressträffen.

Det mest troliga är att räntan kommer att ligga på nuvarande nivå de närmaste åren, fortsätter han.

Räntebeskedet är det första efter Riksbankens omstridda höjning av styrräntan till noll i december, vilket då satte punkt för nästan fem år med en styrränta på minus.

Det väntade beskedet från Riksbanken gav inga marknadseffekter, vare sig på kronan eller på marknadsräntorna.

Sänker inflationsprognos

Annons

Det som sticker ut i det nya räntebeskedet är den kraftiga sänkningen inflationsprognosen för i år. Prognosen för årets KPIF-inflation sänks till 1,3 procent, mot tidigare 1,7 procent. Det är klart under Riksbankens mål på två procent.

Den lägre inflationsprognosen beror på lägre drivmedelspriser och sänkta elpriser.

Men tittar man på den underliggande inflationen så ligger den ganska stabil, strax under två procent, säger Stefan Ingves.

Inflationssvackan antas ändå öka pressen på Riksbanken att sänka tillbaka räntan till minus, enligt vissa bedömare.

Då kommer kritiken komma, säger Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.

Själv är hon motståndare till en återgång till minusränta, trots de svaga inflationsutsikterna.

Mycket av nedgången i inflation är el- och energipriser, så Riksbanken kommer att försöka spela ned det så mycket de kan och beskriva det som tillfälliga faktorer, säger SEB:s räntestrateg Lina Fransson.

Hög ribba för räntesänkning

Riksbanken sänker även sin prognos för den underliggande inflationen, där energipriserna inte ingår, till 1,8 procent i snitt 2020. SEB:s ekonomer tror dock att detta inflationsmått snarare är på väg ned till 1,6 procent i år.

Annons

Lina Fransson och Annika Winsth tror att när inflationen fortsätter ned under våren, enligt SEB ned till 0,8 procent i KPIF-inflation i juni, så kommer spekulationerna om en återgång till minusränta ta fart.

Men ribban för en sänkning ligger ganska högt och det kommer nog krävas mer, som en tydlig uppgång i arbetslösheten, att konjunkturen viker, säger Fransson.

Hon räknar dock med att Riksbanken i höst kommer att förlänga stödköpsprogrammet för obligationer, som sedan en tid går på sparlåga med återköp av obligationer som förfaller.

Det är i praktiken en ganska liten penningpolitisk åtgärd som inte ger så stor effekt, säger Fransson.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Sänker inflationsprognos – viruset spökar Sänker inflationsprognos – viruset spökar