Rusning till a-kassorna - E55
Annons
Annons

Rusning till a-kassorna

Kön till a-kassorna skjuter i höjden. “Tiotusentals” har de senaste veckorna ansökt om medlemskap. Men många har inget att hämta.

Annons
Annons
ArbeteTT

Det är ett markant ökat tryck, säger Tomas Eriksson, kanslichef på intresseorganisationen Sveriges A-kassor, som beskriver ökningen som att det är tiotusental fler som vill vara med när coronasmittan härjar och slår ut jobb på löpande band.

Bara Handels a-kassa har fått in cirka 4 000 medlemsansökningar senaste veckan, vilket är sex gånger fler än normalt, enligt kassaföreståndare Kim Sandberg.

Det är ett jättehögt tryck på inträden, säger hon och nämner att ansökningarna om att få ersättning ökat med 41 procent under samma tid.

Om inte staten skjuter till pengar kan det bli nödvändigt att höja avgiften på lite sikt, enligt Sandberg.

Timanställda står utan

Ungefär sju av tio i den svenska arbetskraften totalt sett, är med i en arbetslöshetskassa, det är ungefär 3,7 miljoner medlemmar, enligt Tomas Eriksson.

Det innebär i sin tur att runt 1,5–1,6 miljoner arbetstagare på arbetsmarknaden inte är med. Stora grupper är visstids- och timanställda, nyanlända, egenföretagare och de som har känt sig så säkra på sin situation att de inte tycker sig behöva vara med, enligt Tomas Eriksson.

Väldigt många av de som lever i inhopparbranschen, timanställda, har dock inte mycket att hämta från a-kassan.

Annons

Grovt räknat måste man ha jobbat minst halvtid under ett halvår, annars blir det noll i ersättning, säger Tomas Eriksson.

Grundersättning

Man ska också ha varit med i en a-kassa minst ett år för att få ersättning. Under kvalificeringstiden kan man dock få grundersättning, som mest ungefär 8 000 kronor före skatt per månad.

Regeringen har öppnat för att ändra reglerna så att trösklarna för att komma ifråga för a-kassa sänks.

Under finanskrisen 2008/2009 lättades de reglerna, något som skulle kunna bli aktuellt igen om regeringen är beredd att skruva på förutsättningarna, resonerar Tomas Eriksson.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Rusning till a-kassorna Rusning till a-kassorna