Satsning på feministisk handelspolitik - E55
Annons
Annons

Satsning på feministisk handelspolitik

Uppdaterad: 2019-08-01 14:35

Handelsavtal och tullar är orättvisa ur ett könsperspektiv och gynnar män betydligt mer än kvinnor, enligt utrikeshandelsminister Ann Linde (S).

Det är till exempel så att det är olika tullsatser på varor för kvinnor jämfört med på varor för män, säger hon.

Annons
Annons
EkonomiTT

Ann Linde hänvisar till en amerikansk studie av USA:s importtullar som bland annat visar att tullarna på sidenblusar för kvinnor är sex gånger så höga som tullarna på sidenskjortor för män.

När det gäller sportkläder ligger tullarna 21 procent högre för plagg som marknadsförs gentemot kvinnor, medan de bara ligger på 7 procent för kläder avsedda för män. Samma typ av tullskillnad finns vad gäller underkläder, med en tull på 13 procent för plagg avsedda för kvinnor och på 7 procent för män.

Detta visar att det behövs mer jämställda handelsavtal, enligt Ann Linde, som även vill se en översyn av standarder som tas fram inom handelspolitiken.

Standarden i bilar är byggda på en manskropp. Det gör att 47 procent fler kvinnor skadar sig jämfört med män i bilolyckor, säger hon.

Ann Linde, som ska ta fram en första handelsdelegation som uteslutande består av kvinnor, vill samtidigt se att EU satsar hårdare på att få bort handelshinder inom tjänstesektorn, då denna sektor har en större andel kvinnor anställda än varusektorn.

Rättad: I en tidigare version angavs en felaktig skillnad på tullsatser på plagg avsedda för män respektive kvinnor.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Satsning på feministisk handelspolitik Satsning på feministisk handelspolitik