SEB: Köpstarka hushåll driver tillväxten - E55
Annons
Annons

SEB: Köpstarka hushåll driver tillväxten

Uppdaterad: 2021-05-04 07:45

Köpsugna hushåll får nyckelrollen när ekonomin får fart igen, spår SEB:s ekonomer i en ny prognos. BNP-tillväxten skrivs upp till 4,5 procent för i år följt av 4,0 procent för 2022.

Annons
Annons
EkonomiTT

Hushållen har sparat som aldrig förr under pandemin och SEB räknar med att konsumtionen kommer att öka kraftigt under andra halvåret i år. Finanspolitiska stimulanser är ytterligare en faktor som gör att banken ser utsikter till en stark återhämtning i svensk ekonomi i år.

Banken räknar med att sysselsättningen kommer att växa igen och stärkas ytterligare under andra halvåret. I slutet av 2022 är arbetslösheten tillbaka på nivåerna före krisen, spår SEB i sin Nordic Outlook.

Räntan väntas ligga kvar på noll trots låg inflation kommande år.

För världsekonomin räknar SEB med en BNP-tillväxt på 5,9 respektive 4,3 procent under 2021–2022 efter ett fall på drygt tre procent 2020.

Stora stimulanspaket i USA gör att den amerikanska ekonomin växer med 6,5 procent 2021 och med 4 procent 2022, bedömer SEB.

Överhettningsriskerna från de massiva finanspolitiska stimulanserna är stora, vilket kan sätta låginflationsmiljön på dess största prov på decennier, skriver banken. Huvudscenariot i prognosen är dock att inflationsuppgången blir måttlig.

Annons
Annons
Läs nästa artikel SEB: Köpstarka hushåll driver tillväxten SEB: Köpstarka hushåll driver tillväxten