SEB: Kronan kan fortsätta uppåt - E55
Annons
Annons

SEB: Kronan kan fortsätta uppåt

Kronan har lyft kraftigt sedan raset i mars, när coronakrisen slog till på allvar och marknaden började väga in en global recession. Trenden uppåt för kronan kan mycket väl fortsätta, enligt en färsk valutaanalys från storbanken SEB:s ekonomer.

Annons
Annons
EkonomiTT
Annons

En dollar kostar nu 8:76 kronor, mot 10:39 kronor den 19 mars. Euron går samtidigt på 10:30 kronor, mot 11:20 kronor när det var som värst tidigare i år. Och mot Riksbankens valutakorg med stora handelsvalutor, Kix-index, har kronan lyft med nästan 9 procent sedan mitten av mars.

SEB:s ekonomer ser trots denna redan markanta kronförstärkning en fortsatt uppgång för den svenska valutan framför sig. Lägre ränteläge utanför Sverige och en nedåtgående trend för dollarn bidrar till utvecklingen. Dessutom ser svensk ekonomi ut att klara sig bättre än eurozonen i coronakrisen.

En annan faktor som spelar roll är att de flesta beräkningsmodeller visar att kronan gick in i coronakrisen på en kurs om låg 7–10 procent lägre än motiverat av ekonomiska faktorer, enligt SEB-ekonomerna. Detta trots att Riksbanken höjde styrräntan till noll så sent som i december 2019.

Euron väntas under tredje kvartalet falla till 10:15 kronor för att avsluta året runt 10 kronor per euro. Dollarn väntas gå att få för 8:60 kronor vid slutet av tredje kvartalet och 8:35 kronor vid årsskiftet.

En starkare krona stärker svensk köpkraft och gör import- och insatsvaror från utlandet billigare och trycker därmed även ned importerad inflation. Det urholkar samtidigt konkurrenskraften för svenska exportföretag.

Annons
Annons
Läs nästa artikel SEB: Kronan kan fortsätta uppåt SEB: Kronan kan fortsätta uppåt