Börsen skakade av sig inflationsoro - E55
Annons
Annons

Börsen skakade av sig inflationsoro

Uppdaterad: 2021-06-10 18:35

Stockholmsbörsen tog torsdagens inflationsstatistik från både Sverige och USA med en axelryckning. Det breda OMXS-indexet stängde oförändrat.

Annons
Annons
BörsTT
Annons

På förhand antogs att de nya inflationssiffrorna skulle kunna skaka om aktiemarknaden. En ökad inflation ger incitament till räntehöjning, vilket i sin tur påverkar aktieaptiten negativt.

Den svenska inflationstakten var 2,1 procent i maj, vilket var något mindre än analytikerna hade räknat med. I USA var däremot prisökningarna högre än väntat, men det fick inte någon större effekt på börskurserna.

Aktiemarknaden kunde dessutom luta sig mot att Europeiska centralbanken som väntat valde att hålla fast vid sin linje med oförändrade räntor.

Storbankerna gick starkt med Nordea i topp: upp 1,6 procent. Detta sedan schweiziska storbanken UBS i en genomgång noterat att kreditförlusterna är låga i den svenska banksektorn.

I andra änden återfanns SKF och Evolution. Kullagertillverkaren backade 1,5 procent och livekasinobolaget tappade 1,3 procent. Sjukvårdsbolaget Medicover hörde också till förlorarna med en nedgång på 4,0 procent.

Fastighetsbolaget Nyfosa, som på onsdagen meddelade att företaget gör en riktad nyemission värd 750 miljoner kronor, backade 1,5 procent.

På de ledande Europabörserna var rörelserna små. FTSE100-index i London steg 0,1 procent, medan DAX-index i Frankfurt och CAC40-index i Paris tappade 0,1 respektive 0,3 procent.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Börsen skakade av sig inflationsoro Börsen skakade av sig inflationsoro