Staten tar större nota för landsbygdsstöd - E55
Annons
Annons

Staten tar större nota för landsbygdsstöd

Det ser inte ut att bli någon neddragning av det svenska landsbygdsprogrammet de närmaste åren. Regeringen, C och L föreslår att staten tar en större del av notan när pengarna från EU minskar.

Annons
Annons
EkonomiTT

Vi har drivit på stenhårt för att den svenska medfinansieringen ska öka, säger Centerledaren Annie Lööf om resultatet av budgetförhandlingen mellan regeringen, C och det andra samarbetspartiet Liberalerna.

Det nuvarande landsbygdsprogrammet rullar sedan 2014 och tar slut i år. Det omfattar cirka 37 miljarder kronor under de aktuella åren. Drygt hälften av miljarderna står staten för och resten kommer från EU-budgeten.

Kunde ha kapats

I somras kom EU-ledarna överens om en ny långtidsbudget för åren 2021 till 2027. Den innebär att stödet till jordbrukssektorn minskar något för Sveriges del och Lantbrukarnas riksförbund (LRF) var direkt ute efter uppgörelsen och krävde att regeringen måste skjuta till det som gått förlorat ur egen ficka. Det handlade om en halv miljard per år kronor, enligt LRF, och en stor del av det rörde pengar till landsbygdsprogrammet.

Enligt Annie Lööf blir landsbygdsprogrammet nu kvar på samma nivå som tidigare under de två kommande åren, 2021 och 2022, övergångsperioden mot den nya jordbrukspolitiken. Det innebär cirka 5,2 miljarder per år.

Den svenska medfinansieringen ökar till drygt 60 procent.

Vi har sett till att landsbygden inte betalar för Brexit, hävdar Annie Lööf.

LRF nöjt

Annons

LRF:s förbundsordförande, Palle Borgström, ser lite ljusare på framtiden än i somras i och med beskedet om vad som väntar i höstbudgeten.

Det säkerställer att vi har ett landsbygdsprogram på samma nivå som tidigare, man får se det som ett starkt besked, säger Borgström.

Han tillägger att livsmedelsstrategin, som bland annat syftar till ökad svensk matproduktion, kan genomföras som planerat och lantbrukarna behöver inte backa från investeringsplaner.

Landsbygdsprogrammet är till för att stödja lantbruk och utveckling av landsbygden. Det omfattar allt från stöd för ekologisk produktion, djurhållning, till att ta hand om våtmarker och beteshagar samt olika företagsstöd. Bredbandsutbyggnad har också funnits med.

För en del av stöden har intresset varit så stort att anslagna pengar inte har räckt till, vilket lett till att Jordbruksverket hastigt har tvingats flytta pengar mellan olika stödformer.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Staten tar större nota för landsbygdsstöd Staten tar större nota för landsbygdsstöd