Storstäderna driver upp hyresnivåerna - E55
Annons
Annons

Storstäderna driver upp hyresnivåerna

Det är stora skillnader på andrahandshyror i landet. En månadshyra i Stockholm räcker till nästan tre månaders boende i Ronneby skriver tidningen Hem & Hyra.

Annons
Annons
BostäderTT

Allra dyrast är det att bo i andrahand i Stockholm, där ligger medianpriset på 11 500 kronor i månaden enligt statistik från annonssajten Blocket. På plats nummer två hittas Kungsbacka några mil söder om Göteborg, där landar medianhyran på 9 850 kronor i månaden för ett andrahandsboende skriver Hem & Hyra.

Priserna stiger generellt vid enskilda större händelser, i Göteborg kan man se att priserna pressas uppåt vid stadsnära festivaler som Way out West.

Sedan spelar ekonomiska faktorer in på bostadsmarknaden, såsom ränteläget och hur marknaden ser ut för att sälja och köpa bostäder. Är det trögt på köp och säljsidan vänder sig fler till andrahandsuthyrningen.

Likaså påverkar speciella event och högtider statistiken. Storstäderna är de som framförallt driver upp hyresnivån oavsett tidpunkt på året, säger Tero Rantamäki, pressansvarig på Blocket till Hem & Hyra.

Under året är det allra dyrast att hyra i andrahand under hösten när folk byter jobb eller börjar studera, medan priserna sjunker mellan januari och augusti då utbudet av andrahandslägenheter ökar.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Storstäderna driver upp hyresnivåerna Storstäderna driver upp hyresnivåerna