Strimma av konjunkturhopp i Europa - E55
Annons
Annons

Strimma av konjunkturhopp i Europa

Från nattsvart till i alla fall en strimma av hopp. Nu vänder inköpschefsindex upp igen i en rad av Europas viktigaste ekonomier.

Annons
Annons
EkonomiTT-AFP-Reuters

April månad bjöd på katastrofsiffror, bland annat för Europas största och tyngsta ekonomi – Tyskland. När nu majsiffrorna för vad som anses som viktig konjunkturmätare, nämligen inköpschefsindex, presenterats ser det i alla fall något ljusare ut. Det så kallade sammanvägda index för tjänste- och industrisektorn steg till preliminära 31,4. Det var dock fortfarande långt ifrån 50-gränsen där man traditionellt sett anser en siffra över 50 som tecken på tillväxt. 31,4 var också något under analytikernas förväntningar.

Steg framåt

Å andra sidan var det ett rejält steg framåt från rekordlåga 17,4 som var resultatet av utfrågningen om konjunkturläget bland företagen under rekorddystra april.

“Graden av nedgång har lättnat betydligt men vi är fortfarande långt ifrån normalläge och vägen tillbaka är fortfarande oklar”, skriver Phil Smith, ekonom vid IHS Markit i en kommentar.

Framförallt är det tjänstesektorn som nu ser en återhämtning efter att det tyska samhället gradvis lättat upp igen men tysk BNP väntas ändå falla 6,3 procent i år i den djupaste recessionen sedan andra världskriget.

Rejäl ökning

För eurozonen låg index på 30,5, även det en rejäl ökning jämfört med 13,5 i april och det finns nu bedömningar i att ekonomin till viss del har bottnat.

Annons

I Storbritannien steg det sammanvägda index för tjänste- och industrisektorn till 28,9 från 13,8 med förhoppningar om att junis mätning ska bli radikalt bättre.

“Juni kommer förhoppningsvis bli bättre då restriktioner gällande nedstängningar har lättats”, kommenterar Chris Williamson, chefsekonom vid IHS Markit.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Strimma av konjunkturhopp i Europa Strimma av konjunkturhopp i Europa