Tesla rusar efter att ha kommit in i finrummet - E55
Annons
Annons

Tesla rusar efter att ha kommit in i finrummet

Uppdaterad: 2020-11-17 22:10

Tesla släpps in i det tunga börsindexet S&P 500. Elon Musks elbilstillverkare blir en del av det breda indexet senast den 21 december.

Annons
Annons
EkonomiTT-AFP

Nyheten fick aktien att rusa 8,2 procent, till 441 dollar, efter handelsdagen på New York-börsen.

Värdet på Teslaaktien har femfaldigats i år. Med ett hisnande börsvärde på runt 400 miljarder dollar, motsvarande 3,5 biljoner kronor, blir Tesla ett av de största företagen i den prestigefulla S&P 500-klubben, som består av 500 av USA:s viktigaste börsnoterade företag.

Att hamna på listan innebär bland annat att fondförvaltare med fonder som baseras på indexet måste köpa aktier i bolaget.

Att Tesla inte förrän nu har blivit aktuellt för indexet beror på att bolaget först nu har uppvisat vinst tillräckligt många kvartal i rad.

Enligt tisdagskursen motsvarar Tesla drygt en procent av indexet. På grund av bolagets stora värde kommer en marknadskonsultation genomföras för att avgöra om hela bolaget ska inkluderas på en gång, eller i två delar, där ena delen i så fall inkluderas en vecka tidigare.

Elbilstillverkaren har under årets nio första månader rapporterat en vinst på 451 miljoner dollar, motsvarande runt 3,9 miljarder kronor.

Rättad: I tidigare versioner angavs ett felaktigt börsvärde.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Tesla rusar efter att ha kommit in i finrummet Tesla rusar efter att ha kommit in i finrummet