Tvärnit för Tysklands ekonomi - E55
Annons
Annons

Tvärnit för Tysklands ekonomi

Den tyska ekonomin ser ut att krympa med upp till en femtedel i år, enligt en tung bedömare. Finansminister Olaf Scholz vill nu att skuldtaket lyfts så att landet “med full kraft” kan bekämpa coronapandemin.

Annons
Annons
EkonomiTT

Restriktionerna för att hejda smittspridningen i Tyskland, Europas tyngsta ekonomi, kan få landets BNP att sjunka med mellan 5 och 20 procent i år, beroende på hur långvariga de blir. Det säger Klaus Wohlrabe, ekonom vid det tyska forskningsinstitutet Ifo, till nyhetsbyrån Reuters.

Wohlrabe räknar med en allvarlig recession, som kommer att vara i minst ett halvår, till följd av coronakrisen.

Tysklands finansminister Olaf Scholz ber nu politikerna i förbundsdagen att lätta på skuldbromsen som finns inbyggd i det statsfinansiella systemet. Han hänvisar, i en intervju med Reuters, till att det råder ett ekonomiskt nödläge.

Scholz vill att förbundsdagen godkänner en tilläggsbudget, finansierad genom lån, på 156 miljarder euro, eller motsvarande cirka 1 700 miljarder kronor.

Det är en gigantisk summa, nästan hälften av vår normala budget för ett år, konstaterar finansministern.

Pengarna ska både användas för att skydda tyskarnas hälsa och att hålla alla de tyska företag som hamnat i svårigheter under armarna.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Tvärnit för Tysklands ekonomi Tvärnit för Tysklands ekonomi