Mexikanska byar kan satsa tack vare vindkraft - E55
Annons
Annons

Mexikanska byar kan satsa tack vare vindkraft

Uppdaterad: 2019-08-12 06:02

Fattiga byar i södra Mexiko tackar vindkraften för nya reformer. För att få bygga i de bästa lägena måste operatörer som Iberdrola México åta sig att bidra socialpolitiskt.

Annons
Annons
MexikoTT

Santo Domingo Ingenio, ett samhälle med 7 000 invånare i den fattiga delstaten Oaxaca, är omgivet av otaliga jättelika vindkraftstorn. Borgmästaren Amelia Ríos började skriva kontrakt om vindenergipengar till byn 2017.

Varje bolag lägger in medel, och dessa pengar har hjälpt oss inte bara med infrastruktur, utan även att genomföra sociala åtgärder, säger hon till nyhetsbyrån EFE.

I vårt samhälle har tio sociala program införts, alltifrån 1 500 månatliga hjälppaket till utsatta grupper till skolmaterial.

Lukrativa vindar

Trumfkortet för Santo Domingo Ingenio och andra samhällen är att de ligger på Mexikos blåsigaste plats – näset där Mexiko är som smalast mellan Mexikanska golfen och Stilla havet. Vindarna som rusar fram och tillbaka mellan haven är högvilt för energioperatörerna.

Ignacio Sánchez, chef för vindmölleparken La Ventosa – i området med samma namn, som betyder “den blåsiga” – säger till EFE att bara den anläggningen har 94 turbiner, med en sammanlagd kapacitet på 101 megawatt.

Sjunkande kostnader

Vindindustrin är i stark tillväxt, internationella operatörer som danska Vestas omsätter i Mexiko sammanlagt mångmiljardbelopp. Och kostnaderna för infrastrukturen sjunker snabbt, så att priserna för den gröna energin nu – även utan subventioner – börjar konkurrera med fossil kraft.

Annons

Därmed har vindkraftsbolagen inga problem i att avvara de, relativt sett, småpengar som byarna kräver. Iberdrola México har enligt EFE hittills lagt 40 miljoner peso (20 miljoner kronor) på sociala satsningar på näset, och 200 miljoner peso (100 miljoner kronor) totalt i Mexiko.

Och för Santo Domingo Ingenio, som tidigare förlitade sig på en numera nedlagd sockerindustri, är skillnaden stor.

Vi har velat bli en hållbar kommun, och nu är vi på god väg tack vare detta, säger borgmästare Ríos.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Mexikanska byar kan satsa tack vare vindkraft Mexikanska byar kan satsa tack vare vindkraft